Raze de soare & picături de ploaie..

soare&ploaie

E soare! Și, dintr-o dată, coordonatele sunt altele: nu doar că ne schimbăm hainele, dar și comportamentul nostru este diferit. 

Vrem să ne plimbăm, să ne întâlnim cu prietenii, să stăm afară și să ne relaxăm. Și.. mai mult decât în mod obișnuit, vrem să râdem sau cel puțin să zâmbim mai des. Și o facem!

Chipul nostru, în mod firesc serios și preocupat, se destinde; și suntem mult mai deschiși oportunităților, mai calzi și mai toleranți. 

Ca prin minune, pesimismul, nervozitatea și tristețea dispar, și o stare generală de bine ne invadează corpul și sufletul.. 

Studiile realizate de oamenii de știință au ajuns la concluzia că razele solare au efecte biologice directe asupra oamenilor, anumite particule energetice ale acestora influențând pozitiv stările afective. Așadar, e o minune explicabilă! 

E de înțeles că, atunci când e cald, ești mai dispus să explorezi și să ieși din casă.

Dar e la fel de explicabilă dorința spontană de a lega prietenii sau de a zâmbi? Este acesta un motiv suficient de puternic încât să uiți de intemperiile vieții și să fii dispus să o iei de la capăt?

Se pare că da. Organismele vii au nevoie de energie, iar soarele le-o oferă din plin. Și nu e vorba numai despre căldura fizică, ci și de cea psihică.

Când e soare, avem mai mult curaj să sperăm în bine și frumos, suntem mai atenți la trasformările naturale din jur, devenim mai optimiști și mai puțin rezervați vizavi de maniera generală a celorlalți de a reacționa…

Dar, mă întreb: oare am mai avea aceeași stare de spirit dacă ar fi mereu soare? Nu cumva am începe să ducem dorul ploii?

Precum se știe, obișnuința se transformă ușor în banalitate, ajungând să nu mai apreciem binele și, astfel, ne vom plânge din nou. Motivele vor fi simplu de găsit!

Așadar, să fie soare, dar să nu lipsească ploaia! 😀

Transformările din natură ne ajută să facem o paralelă între acestea și viața umană, care necesită o permanenta schimbare și ciclicitate. Tot ce înseamnă viață adoră mișcarea, iar “zvâcul” care iese la iveală spontan determină la rândul lui o reacție, din partea celorlalți. 

De fapt.. cui îi poate plăcea o permanentă adormire? Până și prințesa din poveste și-a revenit, la un moment dat :)! Pentru că somnul e bun, dar cu măsură! 

Însă unora le place să doarmă mai mult! și nu neapărat pentru că sunt obosiți, ci din lipsa energiei declanșatoare de acțiuni.

De multe ori, sunt treziți de cineva care s-a plictisit să tot aștepte, iar trezirea poate fi bruscă și devastatoare. Ca atunci când ești întrerupt dintr-un vis frumos de o împușcătură puternică, sau de țipete îngrozite. 

Dacă nu vrei să te trezești din somnul tău adânc speriat și dezorientat, fapt ce va declanșa o stare neplacută de confuzie generală, pune-ți tu o alarmă frumoasă ca să te trezească. Vei avea timp să îți revii și să te aranjezi, iar șocul trezirii va dispărea, pentru că ești pregătit și conștient că e nevoie să te trezești pentru a începe o nouă zi. 

Și, fie că e ploaie, fie că e soare, te vei putea bucura de fiecare în parte, acordându-ți timpul necesar spre a-ți tempera nerăbdarea în așteptarea schimbării atmosferice pe care o preferi. 

Cu siguranță ai citit de multe ori pe internet mesajul “Everybody wants happiness, no one wants pain, but you can’t have a rainbow without a little rain.” 🙂 Și, conștient că vrei să vezi un curcubeu, ți-ai asumat necesitatea de a aștepta să treacă ploaia. 

Razele soarelui dau senzația revenirii la viață. Condiția necesară este să fie câteva zile cu nor sau ploaie, înainte, ca să se perceapă schimbarea la capacitatea maximă! 

“Întoarce-ți fața către soare și umbrele vor rămâne în urma ta.”– proverb din Noua Zeelandă

sunlight

Comments

comments

This entry was posted in cunoastere interioara, motivatie, psihologie practica on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *