Alegeri potrivite

challenges

“We don’t grow when things are easy; we grow when we face challenges”– Zig Ziglair

(Nu creștem când lucrurile sunt ușoare, creștem când ne confruntăm cu schimbări. )

Viața are multe fațete, pe care reușim să le descoperim și să le aflăm sensul, de obicei, doar după ce am trecut prin diferite experiențe.

Am vrea cu toții să înțelegem la momentul oportun cum trebuie să reacționăm, ce e bine să alegem și când, însă nu se întâmplă mereu ca teoria să se intersecteze cu practica, atunci când e vorba despre decizii care îți modifică definitoriu realitatea. 🙁

De ce? Pentru că, deși de multe ori știm ce ar fi corect și înțelept să facem, reacțiile noastre sunt ori prea încete, ori situația este prea diferită de cea imaginată, ori chiar nu am putut să ne gândim la multitudinea de variante posibil existente, care schimbă pe parcurs datele problemei.

Și mai există o situație, acceptată de puțini oameni, deloc adepți ai autovictimizării: acea alegere a fost potrivită tocmai pentru acel moment din viața ta, ca să îți primești lecția necesară pentru a deveni mai bun și mai înțelept. Urmează apoi să îți găsești singur următoarea cale și provocare, care să te transforme iarăși și iarăși..

Dar cum poți să crezi, când suferi, că acea durere îți era necesară, când tu nu știi cum s-o înlături mai repede și vrei doar să fii împlinit din toate punctele de vedere, ca să demonstrezi ție și lumii întregi cât de bine te descurci în viață?!

Cum să accepți această idee, când tu vrei doar să fii fericit, inconștient fiind că tocmai aceste transformări te vor conduce la o mai bună cunoaștere de sine? 

Poți să crezi că iubita ta (sau iubitul :D), trasă ca prin inel :), va avea cu mult mai multe kilograme decât acum, peste doar cațiva ani, și că nu va găsi nicio motivație interioară ca să încerce să lupte cu această problemă? Pe tine te atrăgea imaginea ei dinainte…

  … că prietenul va avea o cădere nervoasă, care îl va determina să înceapă să fumeze, ori să bea, deși era total împotriva acestor vicii? Tu admirai omul de atunci..

   … că părintii lui, care erau topiți după tine, vor fi distanți după doar câțiva ani de zile? Tu voiai să formați o familie mare și unită, în care comunicarea să fie permanentă și constant placută.

Și exemplele pot continua la infinit! 

Cu siguranță nu putem prevedea totul, nu putem schimba concepțiile unor oameni, și multe vor fi altfel decât ne-am imaginat, dar există multe motive pentru care apar aceste modificări în viața noastră.

De cele mai multe ori ne dăm acordul tacit să se întâmple toate acestea, sau nu susținem îndeajuns omul aflat într-o situație dificilă. Pentru că nu toți oamenii conștientizează importanța laturii emoționale în viața lor sau a celor din jurul lor.

Sau poate pentru că, oricât ne-am strădui să cunoaștem toate cotloanele sufletului unui om, există un con de umbră unde străbatem cu greu și nu atât de repede pe cât am vrea, și nu alocăm timp suficient acestei cunoașteri, dintr-o prea mare dorință de a iubi și a fi iubiți- cât mai repede!?

Sau poate că observăm toate nepotrivirile legate de așteptări și realitate, dar le ignorăm la început, neacordându-le importanța  cuvenită, ca mai apoi să ajungă să devină supărătoare, sau chiar inacceptabile?!

Totul pornește din suflet și mai puțin din rațiune- este o concluzie generală. Iar emoționalul este motorul care ne pune în mișcare, dându-ne motivația necesară pentru a trece la acțiune.

Știm cu toții că împletirea echilibrată a celor două – rațiune și emoții– ne-ar ajuta să atingem perfecțiunea.

Dar… oare poți ajunge să faci ceva deosebit, dacă ești mereu într-un balans perfect, și nu ai o perioadă în care ceva te scoate puțin din normalitate? 🙂 Și..chiar există perfecțiune? 

În viață apar obstacole pe care vrem să credem că le depașim frumos, așa încât să menținem traiectoria dreaptă, care să ne conducă spre cunoașterea tuturor forțelor ascunse pe care le deținem; și, de multe ori, nu este simplu a le conștientiza. 

Nu toți oamenii pot găsi forța interioară să își înfrângă lipsa de voință, delasarea sau teama de eșec, să găsească puterea de a schimba direcția sau de a-și impune punctul de vedere.

De aceea, apar în calea lor oameni care le dau o mâna de ajutor, deși ei nu conștientizează acel lucru, în acel moment (*iar unii niciodată!).

A “profita”  la maxim de oportunitățile care îți apar în cale și a ști să sustragi esențialul propice dezvoltării tale– s-ar părea că este calea spre o viață plină de valoare, mulțumire și optimism. 🙂

Să fim fericiți este idealul fiecăruia dintre noi, chiar dacă de multe ori nu prea știm cum să definim această sintagmă.

Dar, așa cum bijuteria se obține în urma multor procese de prelucrare a materialului (topirea și turnarea metalului într-un mediu deschis), iar apoi prin șlefuirea și finisarea produsului final, fapt ce necesită muncă și timp, la fel și omul are nevoie să străbată anumite etape, care să îl transforme pentru a ajunge să devină ceea ce îi era menit să devină..

Toți putem să ne autodepășim condiția, însă nu toți reușim să ajungem la nivelul de maturitate și capacitate teoretic disponibile ce ne sunt date, pentru că sunt mulți factori care contribuie în permanență, stopând sau grăbind acest proces.

Să știi a alege din fiecare experiență trăită acel element care te poate însoți pe drumul spre înalt-  este cu adevărat arta de a progresa.

Însă, așa cum nu oricine poate produce bijuterii, la fel nici oricine nu poate acorda atenția, minuțiozitatea și importanța cuvenită unor detalii care să ajute a distinge factorii perturbatori de cei pozitiv determinanți în a-ți descoperi menirea pe acest pământ..

Există niște moduri de gândire importante, necesare în a-ți schimba atitudinea, pe care trebuie să le îmbrățișezi neapărat, dacă vrei să ajungi să te bucuri de succes real:

  • înconjoară-te de oameni pozitivi și îndrăzneți, ca să capeți curaj și tu
  • luptă să te schimbi pe tine, nu pe ceilalți
  • visează măreț propriul vis, chiar dacă vei trezi suspiciuni
  • împărtășește visul doar celor care știi că îl pot înțelege și te vor încuraja
  • investește în tine, pentru că așa îți vei dovedi că te apreciezi (de altfel, vei descoperi că e cea mai bună investiție!)
  • elimină oamenii negativi din viața ta

Sunt multe astfel de reguli de bază, enumerate de Randy Gage în articolul său “50 de secrete despre prosperitate”, dar una dintre ele mi se pare foarte elocventă, în deplin acord cu tema de astăzi a acestui articol:

“Trebuie să fii dispus să renunți la cine ai fost, pentru a deveni cine ești menit să fii”. (“secretul” nr.20)  🙂 

“Viaţa noastră este rezultatul alegerilor pe care le facem. A da vina pe cei din jur, pe mediu, pe ceilalţi factori exteriori, înseamnă a da acestor lucruri puterea de a ne controla.”- Stephen R. Covey

 

Comments

comments

This entry was posted in cunoastere interioara, motivatie, psihologie practica on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *