Vocea ta

“Aud vibrând vocea ta în toate zgomotele lumii.”- Paul Eluard

Te-ai gândit vreodată cum ar fi dacă toți oamenii ar avea aceeași voce?

Ai vrea să strigi pe cineva anume, însă numele nu ar fi de ajuns, pentru că nu e unic, precum vocea. Ar fi ciudat, așa-i?

Dacă te gândești bine, e foarte la îndemână să ai o voce diferită. Pentru că, chiar dacă unii oameni par a avea voci asemănătoare, ele nu sunt aceleași.

Unicitatea poate fi comparată cu cea a amprentelor digitale, la fel de unice, care simplifică situații de viață și rezolvă atât de multe mistere.

Atunci când apare o persoană nouă în viața ta, involuntar îi analizezi vocea: prea groasă, prea subțire, cu vibrații prea joase sau prea înalte, calmantă sau iritantă, senzuală sau nu..

În funcție de rezultatul analizei tale, ai tendința de a evita contactul cu acea persoană sau dorești să o auzi cât mai des. Evident, conținutul mesajului acelei voci primează!

Și totuși, atunci când timbrul vocal este plăcut, îți este mult mai ușor să accepți a întreține o discuție îndelungată. Când nu există alternativă, desigur că asculți mesajul transmis, fie că vocea e plăcută sau nu, însă deschiderea spre o comunicare amplă nu este aceeași.

Așadar, vocea poate constitui un blocaj sau chiar motorul relațiilor cu ceilalți.

Sunt mulți factori care contribuie la a avea o voce unică, printre care vibrația corzilor vocale. Dar mai mult decât aceasta, acea parte a corpului tău dintre corzile vocale și lumea exterioară, și anume gât, nas, gură, care acționează ca o cameră ce rezonează și transformă acele sunete într-o voce umană unică.

Si cum însăși părțile corpului implicate în producerea vocii sunt unice la fiecare om, e ușor de înțeles de ce și vocea este unică.

De-a lungul timpului, sau chiar de la o zi la alta, aceasta se poate schimba. La băieți, testosteronul intervine, făcând corzile vocale lungi și groase, în timp ce la fete se produce această schimbare mai puțin, o dată cu înaintarea în vârstă.

Se știe că bărbații au voci mult mai profunde decât femeile, corzile lor vocale tinzând a fi mult mai largi și vibrante la frecvențe joase. Și desigur, femeile iubesc această schimbare! 😉 😉

Totodată, vocea ni se poate schimba datorită unor factori precum o răceala, iritație a gâtului, afecțiuni ale laringelui, ale corzilor vocale sau altor părți care ajută la fomarea vocii. Să nu uităm de asemenea poluarea, fumatul, cântatul, climatul, țipatul sau strigatul pe o perioadă îndelungată.

Un rol la fel de important în schimbarea vocii îl au emoțiile, tensiunea crescută în cadrul corzilor vocale (determinată de emoții precum nervozitatea, frica, excitarea sau stresul) generând subțierea mușchiului din jurul laringelui.

Când ne gândim la voci care ne plac, de cele mai multe ori ne amintim de cântăreții ori actorii preferați, sau poate doar de omul drag?! 🙂

Dar ce părere ai despre vocea ta? Îți sună la fel ca și celorlalți?

Unii oameni “se culcă pe-o ureche”, cum spune o expresie românească, și cred că vocea lor suavă și senzuală, sau deopotrivă bărbătească si convingătoare, poate fi suficientă pentru a atrage și menține atractivitatea. Dar felul cum îți aranjezi și expui ideile, coroborat cu faptele tale, cântăresc foarte mult. Vocea este doar liantul acestora.

Si totuși, legătura acestor elemente este atât de strânsă, încât fiecare își are importanța lui ce nu trebuie deloc subestimată.

Dar, atunci când toate trec proba testului personal de compatibilitate, se poate ajunge la desăvârșirea mereu visată.

Evident că abia acum începe munca. “O luptă-i viața.. deci te luptă..!” 😀 (George Coșbuc- “Lupta vieții”)

“Cuvintele sunt vocea inimii.”- Confucius

Comments

comments

This entry was posted in cunoastere interioara, valori on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *