Mișcare și culoare

miscare

Ni s-a tot spus, încă de când eram mici, că sportul înseamnă sănătate. 

Poate că atunci nu conștientizam foarte bine ce înseamnă această afirmație, și mulți dintre noi nici nu aveam posibilitatea să practicăm un sport anume, sau nu ne simțeam deloc atrași de acest domeniu.

Și totuși, fără să ne dăm seama, prin jocurile specifice vârstei, corpul consuma caloriile necesare, așa încât să se mențină frumos și armonios. 

(Probabil nici nu simțeam vreo durere, cu excepția loviturilor provocate în timpul jocurilor, așa cum nici magazinele nu erau înțesate cu dulciuri apetisante, ca acum! 🙂 )

Problemele de atunci erau de multe ori prea mari pentru un corp atât de mic, iar nevoile ramâneau constat în acelasi stadiu de nevoi. Dar jocurile, prieteniile nenumărate, sincere și dezinteresate, ne ajutau să uităm imediat orice grijă.

Chiar dacă uneori cerințele erau mari, reușeam să le dăm de cap cumva. Oricum, vârsta era întotdeauna o scuză pe care o puteam folosi, la nevoie. 😀

Acum lucrurile s-au cam schimbat. 

Am înaintat în vârstă și nu mai mergem la școală, așadar sportul nu mai e o materie obligatorie, și nici să ne jucăm nu mai este ‘ocupația’ noastră. 

Prieteniile sunt mai rare, dezamăgirile de cu totul alt gen, cerințele noastre se focusează acum asupra propriilor copii, însă responsabilitățile ne sunt aproape fixe, de multe ori neputând a fi preluate de altcineva. 

Din cauza multor factori care presează asupra noastră, forțând să mergem mai departe oricât de dificilă ar fi situația, nu mai găsim timp să ne revenim.

Tragem de noi, mintea și trupul simțind o presiune permanentă, de care nu știu cum să se elibereze dacă noi nu intervenim și nu avem grijă de ele cumva.

Ca să nu ajungem în ‘colaps’, e clar că trebuie să acționăm din timp.

Din nefericire, sunt multe cazuri în care acțiunea este amânată, iar cauzele sunt devastatoare: depresii, sinucideri, obezitate, diverse boli psihice, îmbătrânire prematură, ori relații complet distruse, fără șanse de reabilitare. 

Am fi putut interveni cumva, dacă ne-am fi amintit de ceea ce ni s-a tot spus la școală, în copilarie. Poate acel “Mens sana in corpore sano” spus de poetul roman Juvenal în urmă cu ceva mii de ani nu ar mai fi rămas doar un citat învățat în treacăt la ora de latină..

Din păcate, în momentele de tristețe, nu ne mai amintim că mișcarea ar relaxa creierul și reacțiile noastre în fața problemelor vieții ar fi cu totul altele. 

Spunem mereu că nu avem timp, când timpul ni-l facem doar noi. 

Uităm că însăși mișcarea este o soluție, chiar cea declanșatoare de noi și noi alte soluții. 

Nu stiu cum nu înțelegem că greutatea corpului influențeaza creierul, dând o stare de bine sau nu, în funcție de cum ne simțim ‘în pielea noastră’, așa cum și creierul- prin felul cum gândim noi despre noi, influențează greutatea. (Mulți oameni mănâncă exagerat de mult în momentele de cădere psihică).

Stima de sine oscilează, dependentă fiind de aspectul exterior mulțumitor sau nu.

Ce bine ar fi dacă ai întelege că nici nu trebuie să fii Miss Univers ca să te iubești, ci doar să faci tot ce poți ca să eliberezi endorfinele..!

Da, endorfinele.. acele “substanţe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimuli și care reprezintă o modalitate de reducere a stresului”. După cum spune Dex-ul limbii române, “secreţia de endorfine creează euforie şi dă apetit, eliberează hormonii sexuali şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar”. 

Toate sursele de informare credibile ne amintesc faptul că sănătatea minții se menține prin exercițiu fizic, iar o calitate sporită a vieții este urmarea unei funcționări cognitive optime. 

Mai pe scurt, sportul întreține sănătatea mentală.

Și cine nu își dorește să îmbătrânească frumos, dar și să gândească bine și clar până la sfarșitul vieții?

Tonusul mental ține și de implicarea în situații sociale antrenante, acestea din urmă prevenind demența.

Să nu uităm că stresul psihologic crește incidența bolii Alzheimer.. și numai o viață activă este modelul de sănătate preventivă recunoscut a fi eficient, nicidecum vreo pastilă minune! 

Dacă țelul tău este o calitate sporită a vieții, nu ai cum să iei în derâdere faptul că mișcarea înseamnă sănătate curată!

Făcând sport, memoria ta va atinge calități superioare, vei reduce riscul apariției bolilor legate de declinul cerebral, vei fi mai optimist și iți vei valorifica la maxim potențialul.

Ce mai aștepți?

Fă-ți un abonament la sala de fitness sau orice alt sport care te atrage, sau caută pe internet nu doar informații despre politică, vreme, mondenitate, etc.. ci și filmări cu oameni pasionati de un sport anume, care vă pot împărtași din experiența lor și.. la treabă!

Dă culoare vieții și chipului tău!

Timpul, voința și consecvența sunt coordonate pe care le vei găsi doar în tine, nicidecum în alt loc. 😉

Comments

comments

This entry was posted in cunoastere interioara, motivatie, psihologie practica on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *