Viața în Nederland (III)

tulpen

Haideti sa ne mai  “condimentam” putin ziua cu…noutati despre NL.  😉

Relatii 

In Nederland se pot casatori atat barbatii unii cu ceilalti, cat si femeile.. (De aici si normalitatea de a fi intrebat daca esti homo sau lesbi…cumva! 😉 ) Si acest lucru este considerat normal, la fel ca si acela ca o femeie si un barbat sa traiasca impreuna, fara a se casatori vreodata (“samenwonen” ) si fara a fi “stigmatizati”.

Comunicare

Olandezii sunt renumiti a fi foarte directi, asa incat, daca nu suni inainte de a le face o vizita, ai toate sansele sa ti se spuna “E dragut ca ma vizitezi, dar sunt obosit. Asa ca… vrei sa pleci acasa?”.

(Hmmmm…nu mi s-a intamplat, si nici nu imi doresc! :D)

La fel de directi sunt si cand vrei sa ii servesti cu ceva si lor nu le place cum arata acea mancare. Raspunsul “nu vreau, multumesc”, fara explicatii, este normal. Trebuie sa nu te cramponezi prea tare si sa nu insisti deloc. (Aici recunosc, m-am adaptat perfect “intemperiilor”! 😀 😀 )

Am observat faptul ca, la scoala, copiii sunt bine ancorati in realitate, prin temele pe care le abordeaza, de unde -probabil- si maturitatea in a-si impune punctul de vedere, fara a da justificari pentru alegerile proprii. (Da..sunt subiectiva! Am si eu copil… :D)

Obisnuinte

In timp ce noi, romanii, am inceput sa ne rezumam in ultima perioada la a da telefoane, a trimite SMS- uri, e-mail-uri sau discutii online si offline pe messenger,  olandezilor le place foarte mult sa trimita felicitari! Poti spune ca sunt “fanii” lor! 😀

Nu numai pentru ziua de nastere a cuiva, dar si pentru a ura insanatosire grabnica unui prieten, cunostinte, rude bolnave.

La fel se intampla aici si atunci cand te muti in alta casa; este civilizat sa trimiti o felicitare celor apropiati, in care mentionezi noua adresa.

Cand s-a nascut un copilas, parintii  trimit  “een geboortekaartje” (ex. de modele: http://www.geboortekaartjes.nl) in care se precizeaza numele copilului si cateva date despre el (ziua nasterii, greutatea, lungimea)  si adresa unde ii poti vizita. Si, desigur, numarul de telefon la care poti suna inainte, ca sa programezi  (“de afspraak”) acea vizita. Fara anunt prealabil nu mergi in vizita!!!

Se trimit felicitari si in situatii mai putin fericite, cum ar fi decesul cuiva, in care specifici adresa de corespondenta (in caz ca vor sa  trimita condoleante), capela unde se afla decedatul, precum si ziua si ora cand persoana va fi incinerata si locul de intalnire cu cei ce vor sa fie alaturi de familie. Nu e nevoie de pomeni sau rude care sa-ti umple casa sau sa-ti analizeze  “cuibusorul” 😀 in profunzime, si nici de alte obiecte oferite pentru “lumea cealalta”. Mda, fiecare tara cu obiceiurile ei…!

Totul este precis, bine stabilit, ca si intalnirile la care trebuie sa fii mereu la timp. Fara “sfert academic”, dragilor!!! 🙂

Si, ca sa schimbam putin “registrul” trist, nu trebuie sa uitam de felicitarile trimise daca dai o petrecere! (Imi amintesc faptul ca vecinii mei au precizat si pana la ce ora va fi zgomot, ca sa nu ne enervam 😉 ) Si, desigur, daca te casatoresti sau doar locuiesti impreuna- invitatie la eveniment :D, sau felicitari pentru “mareata decizie” 🙂 !!

O alta “placere” a olandezilor este folosirea diminutivelor (in mod exagerat- pentru romani cel putin), precum si discutiile la orice ora din zi despre vreme.

Acum, sa schimbam putin directia!

“E musai” sa si inapoiezi felicitari “een kaartje terugsturen”, ca sa fii o persoana bine crescuta! Feliciti pe cineva care are un bebelus, pe cineva care s-a casatorit sau s-a mutat in casa noua, ori… iti exprimi condoleantele pentru cineva decedat.

Pfffff….asadar, sa ai o firma de felicitari ar putea fi o afacere buna aici  😉 Dar, trebuie  sa va cam descurajez: magazinele sunt deja pline! Felicitarile sunt aranjate pe “domenii”, asa ca te duci la sigur la felicitarea cautata…(chiar si in functie de anii pe care ii sarbatoreste cineva).

Copilasi 🙂

Iti plac copiii sau…astepti unul? Chiar daca nu, e bine de stiut, cel putin ca fapt divers, ca poti alege sa nasti acasa (ciudat, nu?) sau la spital. Si..datorita faptului ca platesti asigurare de sanatate, care este obligatorie pentru toata lumea- exceptand copiii sub 18 ani– poate veni cineva acasa ca sa te ajute. “De kraamverzorgster”, o asistenta speciala, te ajuta sa faci baie copilului, iti face curatenie sau mancare, de obicei pentru o perioada de 8 zile.

In termen de 3 zile copilul trebuie inregistrat la primarie, tatal fiind de cele mai multe ori cel care declara datele acestuia, mama fiind acasa, cu copilul. Sau..asa se presupune.. 😀

Daca ai serviciu si vrei sa fii sigur ca ai unde lasa copilul cand reincepi munca (adica dupa 3 luni- perioada de concediu postnatal- nu 2 ani!!!)  trebuie sa suni la o cresa (“het kinderdagverblijf”) inca inainte de a-l naste, pentru ca este de obicei o mare problema, numarul copiilor fiind mare. (Olandezii au, in general, 2-3 copii, nu unul…) Bineinteles ca nu este gratis!

Apoi, la 2 ani, copilul poate merge la gradinita ( “de peuterspeelzaal”), motiv pentru care trebuie sa completezi un formular de inscriere. 

Scoala 😀

Este obligatorie aici si incepe de la 4-5 ani.  Mai clar spus, in linii mari, de la 5 la 16 ani copilul trebuie sa mearga la scoala.

Ar fi multe de spus despre acest subiect, dar voi mentiona doar ce e cel mai simplu de inteles, anume nivelurile :

de basisschool- scoala primara (4-12 ani)

de middelbare school- liceu (care dureaza 4, 5 sau 6 ani, in functie de nivelul fiecarui copil)

– mbo (3 sau 4 ani) – se invata o meserie (de exemplu: mecanic)

– hbo (4 ani)- se invata o profesie (de exemplu: profesor)

– de universiteit (4 sau 5 ani)- (de exemplu: doctor sau avocat)

Cine vrea sa cunoasca mai multe detalii despre acest subiect, care este foarte amplu :D, poate gasi informatii pe forumul site-ului www.romanians.nl. 😉

Sa abordam un alt subiect arzator, interesant pentru toti.

Sanatate 🙂

Daca vrei sa mergi la doctor, nu trebuie sa platesti; aceasta pentru ca, prin asigurarea privata obligatorie (pe care o are fiecare olandez) sunt platiti doctorul de familie, spitalul si dentistul.  In fiecare luna platesti asigurarea, numita “de premie”. 

Dar, asigurarea inseamna aici 2 lucruri distincte:

-plata asigurarii de baza, sau “ de basisverzekering” (minim 100 euro pe luna- obligatoriu  )

-in functie de problemele de sanatate pe care stii ca le ai, trebuie sa platesti un supliment, spre exemplu pentru dentist, pentru ca asigurarea de baza nu e suficienta; acest aditional-  “ de aanvullende verzekering” contine mai multe “pachete”, din care tu poti alege varianta care te avantajeaza, asa incat sa fii sigur ca ai “acoperire”, in cazul in care te imbolnavesti. 

Realitate 🙂 🙂 😀

Nimic nu e gratis! dar… cel putin alegi singur ce platesti (asigurarea privata obligatorie) si nimeni nu cere si nu asteapta nimic in plus.

Stiu, oftati… Recunosc… si mie mi s-a intamplat de multe ori, cand am fost pusa in situatia de a merge la doctor.

Spun asta fara sa ma laud, pentru ca situatia s-a schimbat. Poate doar…cu putina lipsa de modestie ;), vreau sa va asigur ca empatizez. 🙂

Pe curand! Sau…”tot ziens”?!

and

Comments

comments

This entry was posted in comunicare sociala, impresii on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *