RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Monthly Archives: April 2013

You are browsing the site archives by month.

Liniște și pace

schimbare

Cât de mult durează liniștea într-o relație și ce înseamnă ea? Cum poți recunoaște dacă ai acel ceva de care ai nevoie și nu trebuie să cauți mai mult sau să visezi cai verzi pe pereți? 🙂

Din perspectiva mea, există câteva condiții necesare, mai întâi de toate:

  • să ai lângă tine un om care sa aibă aproximativ aceeași gândire ca și tine despre lume și viață
  • să fiți capabili să vă dezvoltați reciproc și să vă simțiți ca fiind mai buni doar pentru că sunteți împreună
  • să aveți o bază asemănătoare ca și zestre spirituală- frământări și trăiri pe care să le înțelegeți reciproc
  • să dețineți un temperament dacă nu asemănător cel puțin unul care să îl completeze pe celălalt (ex.: cel calm să agreeze ideea de a-l liniști pe cel iritat).

Cred că e la fel de important aspectul estetic, care trebuie să-ți pară acceptabil ție, nicidecum să fie perfect. Dar.. nu să spui aceasta doar pentru a salva aparențele, ci să simți și să recunoști în mintea ta, privindu-l pe acel om, că îți place așa cum este, cu toate micile lui imperfecțiuni.

Și, desigur, să te accepți pe tine așa cum eșticondiție esențială. Read More

Tu ești tot ce mi-am dorit…?!

new-flower

De câte ori nu credem că ne-am găsit, în sfârșit, jumătatea?  Deja pare a fi un clișeu expirat…

Bineînțeles, acest lucru se întâmplă numai dacă îți dai cel puțin șansa de a crede că se întâmplă miracolul mult așteptat, și anume de a începe o relație, nu numai de a-ți imagina una…existentă poate doar în plan virtual. 🙂

Și, iată, un nou început!

Cuvinte pline de-nțelesuri, zâmbete dulci, priviri pe furiș, atingeri cu furnicături, planuri, surprize ce vor a surprinde.. 😉 , întâlniri pline de trac în locuri liniștite și pline de romantism și.. uneori chiar un cadou.

Nici nu e nevoie să adaug că în tot acest amalgam se presară din când în când flori, multe discuții pe chat, e-mail-uri, telefoane….sau discuții interminabile și like-uri nenumărate în mult cunoscutele rețele de comunicare gen facebook. 😀 Fiecare cu gusturile și plăcerile lui, nu?

Pffff…chiar pare a fi tot ce ți-ai dorit!! 🙂 Ah…sigur că mai vrei multe, însă- mai presus de toate- vrei să nu se schimbe nimic!

Și…cum se anunță un început feeric, te arunci nebunește în mirajul vieții. Read More

Sincron pierdut

disonanta

E dureros când doi oameni pornesc la drum plini de speranțe, vise și dorințe, și descoperă- nu după mult timp- că nu se mai simt în largul lor împreună.

(Căci..ce înseamnă timp când dintr-o dată nimic nu mai e ce credeai că va fi? când ți se perindă prin fața ochilor zeci și zeci de imagini devenite trecut, în doar câteva miimi de secundă? )

Atracția de început, atât de dulce și incitantă, a dispărut ca un balon de săpun, decolorat pe nesimțite,  până la dispersare.

Tăcerea, altădată atât de plină, devine goală și apăsătoare, iar râsetele dispar și ele, de parcă ar fi venit vântul și le-ar fi adunat pe toate, ca să le ducă pe alt tărâm.

Unde e misterul din  priviri? să fi dispărut și el? Inevitabil… Read More

Viața în Nederland (III)

tulpen

Haideti sa ne mai  “condimentam” putin ziua cu…noutati despre NL.  😉

Relatii 

In Nederland se pot casatori atat barbatii unii cu ceilalti, cat si femeile.. (De aici si normalitatea de a fi intrebat daca esti homo sau lesbi…cumva! 😉 ) Si acest lucru este considerat normal, la fel ca si acela ca o femeie si un barbat sa traiasca impreuna, fara a se casatori vreodata (“samenwonen” ) si fara a fi “stigmatizati”.

Comunicare

Olandezii sunt renumiti a fi foarte directi, asa incat, daca nu suni inainte de a le face o vizita, ai toate sansele sa ti se spuna “E dragut ca ma vizitezi, dar sunt obosit. Asa ca… vrei sa pleci acasa?”.

(Hmmmm…nu mi s-a intamplat, si nici nu imi doresc! :D)

La fel de directi sunt si cand vrei sa ii servesti cu ceva si lor nu le place cum arata acea mancare. Raspunsul “nu vreau, multumesc”, fara explicatii, este normal. Trebuie sa nu te cramponezi prea tare si sa nu insisti deloc. (Aici recunosc, m-am adaptat perfect “intemperiilor”! 😀 😀 )

Am observat faptul ca, la scoala, copiii sunt bine ancorati in realitate, prin temele pe care le abordeaza, de unde -probabil- si maturitatea in a-si impune punctul de vedere, fara a da justificari pentru alegerile proprii. (Da..sunt subiectiva! Am si eu copil… :D) Read More

Emoții…

pom cu flori

Avem stări contradictorii, de la o zi la alta, sau chiar în cursul aceleiași zile. 

Astăzi suntem veseli, zâmbim din tot sufletul sau râdem plini de viață și comunicăm foarte liber, iar mâine se întâmplă ceva în jurul nostru, sau în noi înșine, și situația se schimbă- suntem tăcuți, abătuți și fără energie. Parcă nimic nu mai e atât de roz!🙂

Oamenii par foarte distanți; sau poate e doar o impresie de moment, dată de starea noastră interioară?!

Emoțiile celorlalți, de orice gen ar fi, ne împresoară de fiecare dată, deși ne străduim să nu se întâmple acest lucru și cu cele negative- mult mai contagioase, și desigur, cu efecte pe măsură.

Oricare dintre noi ar fi inițiatorul stării care crează discomfort psihic, important este efectul- influența asupra emoțiilor celuilalt, consecințele pe care le generează.

De aceea, avem obligația, față de noi înșine, de a gestiona bine propriile emoții, de a păstra continuu o igienă psihică avantajoasă creării unor relații bune cu ceilalți, dar și în deplin consens cu sufletul și corpul nostru. Pentru că toate aceste stări vor afecta buna funcționalitate a ambelor, echilibrul nostru putând fi pus în pericol. Read More

Detensionarea relațiilor

smileypan

Nu, nu urmează să scriu o rețetă pentru vreo mâncare, este doar un Smiley.. imaginar. Dacă și tu vrei să crezi! 😉 Pentru că nici ceea ce vezi sau auzi nu reflectă strict realitatea, dacă ești puțin mai atent…

Crezi că este greu să îți dai seama cât de bine se înțeleg cei din jur? Ei se prezintă ca fiind prieteni sau colegi buni, ori parteneri cu o relație de cuplu solidă. Cât de adevărat este?

Poate vei găsi aici câteva răspunsuri la întrebarea pe care sigur ți-ai pus-o de câteva ori, cel puțin gândindu-te la prietenii apropiați sau alți membri ai familiei.

O relație bună între membrii unui grup, ai unei familii, colegi de serviciu sau între amici se poate “decoda” destul de ușor analizând momentele când se râde. Barometrele ar putea fi: cât de dese sunt aceste momente, cât de sincere, firești sau spontane, și nu în ultimul rând cât de mare este gradul de permisivitate dintre membrii acelui grup. Read More

Rezonanța liderului

lebada

Cei mai mulți oameni se zbat de-a lungul vieții pentru a avea un trai decent și pentru a-și dovedi propria valoare, dar și pentru a se simți împliniți sau pentru a dobândi aprecierea copiilor lor. Nu doar când aceștia sunt mici și nu știu foarte multe despre lume și viață, ci și când cresc și totul capătă formă și fond, sau- mai bine spus- când “tot ce-i neînțeles se schimbă-n neînțelesuri și mai mari” 🙂 , cum spunea Lucian Blaga al nostru…

Desigur, pentru a-ți atinge aceste obiective, trebuie să treci la treabă, pentru că nimic nu apare ca prin magie.

Și, pe rând, își aduc contribuția la această transformare a ta părinții, școala, societatea și viața.. în general, scena în care tu ești cel mai important actor (cel puțin, pentru tine însuți.. 🙂 ).

Cu forțe proaspete, te îndrepți spre “job-ul” visurilor tale, reale sau închipuite, hotărât să te adaptezi cât mai bine noului mediu, pe care ți-l imaginezi plăcut, armonios, relaxant și motivant. Read More

Viața în Nederland (II)

tulips
Pentru ca am observat mult interes vis a vis de viata in Nederland (tara unde locuiesc de mai bine de un an si jumatate)- dupa ce am scris partea I a acestui articol https://realdreams.ro/2013/02/16/viata-in-nederland/- voi continua povestea, sperand ca va voi satisface inca putin curiozitatea fata de  “portocalii” (cum am vazut ca li se spune mai nou… 🙂 ).

Daca aici e mai bine sau mai rau, va las pe voi sa trageti concluziile. Desigur ca voi fi subiectiva, desi voi incerca sa prezint situatia cat mai neutru posibil.

Am considerat ca e bine sa continui sirul articolelor, scrise dintr-o alta perspectiva, anume a celui care, avand ocazia sa locuiasca aici, poate cunoaste detalii reale despre aceasta tara si poate face si comparatii cu tara de origine. Romania, normal! 😉

Daca nu stiti ce au in plus sau in minus olandezii, poate acum este un moment potrivit sa aflati! Subiectele cuprind o raza mai larga de “fenomene” si caracteristici care mi-au parut mie definitorii zonei unde locuiesc, nu neaparat intregii tari. Asa cum nici romanii nu sunt toti buni sau rai, defectele si calitatile impletindu-se intotdeauna la fiecare om in parte, asa se poate defini orice popor, fara exceptie! Read More

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar