Decizii

decizii

“ Încă se mai îndoia de hotărârea lui. Dar începuse să înțeleagă un lucru important: deciziile erau abia începutul unui lucru.” Paulo Coelho (“Alchimistul”)

Sigur și tu și-ai propus, forțat de evenimentele din viața ta, să iei decizii. La fel de sigur e faptul că, oricât de mult ai încercat să îți proiectezi în minte traiectul ce urma a fi parcurs, ori schimbările pe care erai nevoit să le faci, niciodată nu ai putut prevedea torentul în care te vei cufunda, locurile pe care urma să le vezi, ori oamenii pe care urma să-i întâlnești.

Și acțiunile erau de fapt mult mai multe dacât anticipasei tu. Și timpul era mai îndelungat decât considerai tu.. Și multe credeai că vor fi mai simple, sau poate mult mai complicate, dar s-a dovedit a fi complet diferit! Totul s-a produs ca urmare a deciziei luate anterior, care părea a nu fi atât de majoră, atunci când a încolțit în mintea ta.

Abia pus în fața faptelor, începi să realizezi cât de multe modificări se vor produce și.. că amploarea evenimentelor va fi mult mai mare. Este ca atunci când se declanșează un cutremur: începe din epicentru (mintea ta) și se extinde rapid, prin unde de șoc (faptele tale), asupra unei suprafețe mari (atât tu, cât și persoanele apropiate ție, și poate altele- în acel moment necunoscute) și nimeni nu știe exact urmările ce se vor produce; mișcările “cutremurului”  vor zgudui rocile și vor undui “solul”; mai clar spus, în acest nou context, tot Universul tău se va schimba.

Magnitudinea pe scara Richter este o măsură a tăriei cutremurului sau a energiei eliberate din focar sub formă de unde seismice, însă noi măsurăm urmările deciziilor prin sentimentele care ne copleșesc dupa ce intrăm în acțiune și urmăm drumul ales, dar și când finalizăm ceea ce ne-am propus.

Și totuși, în ciuda acestui “impediment” aparent neînsemnat- neputința de a prevede cât de multe răsturnări vor avea loc în viața ta numai din cauza unei decizii– s-a constatat că este mult mai bine să iei decizii decât să le amâni la nesfărșit. Prea multă analiză și amânare vor întârzia sau poate chiar vor stopa acțiunea. În schimb, o decizie te va forța să treci la fapte. Să ieși din amorțeală, părăsind zona de confort. Te obligă să cauți soluții de ieșire, îți pune mintea la lucru pentru a-ți găsi calea.

Credeam acum 10 ani că voi locui în altă țară? Sau că voi divorța și voi demisiona? Că voi merge cu avionul în mai multe țări? Și numărătoarea ar putea continua…

Fiecare dintre noi, dacă s-ar uita înapoi, în timp, și-ar aminti care a fost decizia care a determinat o schimbare de 360 de grade a vieții sale. Numai o singură modificare a “pieselor” și jocul se prelungește sau… se poate opri.

Și totuși, chiar dacă o decizie ne aparține, întotdeauna “parcursul ei va fi un mister”.

Prin urmările care derivă din adoptarea unei decizii, ajungem să străbatem un drum nou, necunoscut, care ne va ajuta (sau nu) să îndeplinim  Legenda Personală, cum o numește Paulo Coelho. Spun că se poate să nu ne ajute pentru că nu toți oamenii acționează cu consecvență și curaj; unii se pierd pe acest drum, înspăimântați de nou, și renunță a-l mai parcurge. Răbdarea e un element component absolut necesar când vrei să îți atingi țelurile. 

De asemenea, o decizie corectă cere timp, analiză și…motivație puternică. Dar.. “Când îți dorești un lucru, tot Universul conspiră pentru ca să-ți realizezi visul…” și toate faptele tale te vor conduce spre împlinirea acestuia.

Momentele de nehotărâre, de cumpănă, în care te vei gândi cât de bine este să pui în aplicare acea decizie importantă, care îți poate schimba radical viața, sunt inerente. Dar, dacă nu vrei să îți petreci restul zilelor  “ rătăcind printre curmali și prin deșert”, să lași viața să treacă pe lângă tine și apoi să constați a fi prea târziu, pentru că n-ai ascultat semnele la momentul potrivit, atunci este imperios necesar să faci un “update”.

Amânarea unei decizii este determinată, de cele mai multe ori, de frica de urmări, de schimbare. Pentru că asumarea unei decizii importante înseamnă însăși renunțarea la obișnuință, la starea de fapt..

Și amorțeala dă un oarecare confort, cu  toată senzația de nemulțumire ce poate exista, de aceea e foarte greu să ieși din ea. Lipsa confortului, material sau spiritual (cea din urmă și mai acută când totul îți spune că simți un gol interior), este ceea ce paralizează de multe ori mișcările care te pot conduce spre înalt.

Dacă vrei să nu îngropi comoara personală, de care vorbește Paulo Coelho, trebuie să asculți de semnele care încearcă să te apropie de ea. Din acea zi, speranța îți va fi prieten și totul va căpăta alt sens. Nu trebuie să te gandești la ce a rămas în urmă, pentru că “explozia de lumină” pe care o vei întâlni va merita efortul făcut. Și, cum singurul fel de a învăța cum să atingi ținta propusă este acțiunea, e bine ca oamenii să treacă la fapte, ascultându-și glasul inimii:

“Ascultă-ți inima. Ea cunoaște totul, pentru că a venit din Sufletul Lumii și într-o zi se va întoarce în el.”

Oricât ai încerca să refuzi un adevăr, o arzătoare dorință ascunsă, în cele din urmă a-ți urma visul este singura modalitate de a scoate la suprafață “lava interioara”, care îți mistuie sufletul. Cea mai bună îndrumare pe care o poți primi este să îți asculți inima, pentru că “…niciodată nu vei reuși s-o faci să tacă. Și chiar dacă te prefaci că nu asculți ce spune, ea va sta în pieptul tău repetând mereu tot ce crede despre viață și lume.” Numai noi ne cunoaștem dorințele și visele și tot noi le putem transforma în realitate.

Dupa ce perioada de oscilare trece, dispărând totodată teama de nereușită sau senzația de neputință, și dacă dorința rămâne.. :), înseamnă că îndeplinirea ei este.. pasul definitoriu pentru a te simți împlinit. Pentru că “frica de suferință este mai rea decât suferința însăși”, alegi să începi a-ți liniști inima și să treci la treabă. Și totul doar pentru a te regăsi.

De fapt, întreaga viață trebuie să luăm decizii (unele minore, altele majore), însă… numai unele pot fi luate spontan. Este ideal să te gândești înainte cum va fi după ce vei lua decizia, sau deopotrivă, cum ar fi dacă n-ai lua-o. Unele decizii sunt permanente, altele reversibile și, în funcție de acest aspect, e bine să prevezi consecințele, ale căror efecte te vor însoți în timp, dar să fii conștient că nu poți cunoaște toate modificările ce vor fi atrase prin adoptarea acelei decizii.

Dacă vrei să aflii mai multe despre acest subiect, “ Alchimistul” lui Paulo Coelho îți va fi o călăuză de încredere.

Cartea te îndeamnă să îți urmezi visele ca să îți împlinești destinul și să îți bucuri inima- luând decizii înțelepte, necesare pentru a te autodescoperi.

Am extras câteva citate frumoase (cele colorate), în speranța că vor atrage atenția și vor stârni interesul. Cartea e plină de întelepciune și îți poate schimba viața pentru totdeauna, dacă îi asculți vibrațiile…

“Singura noastră obligație este să ne realizăm destinul.”

Coelho

Comments

comments

This entry was posted in carte, comunicare sociala, motivatie, valori on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *