Viața în Nederland VII

tulpenX

Dacă ai luat decizia să locuiești în altă țară decât ‘patria mamă’, vei ajunge să înțelegi destul de repede că vei trăi întotdeauna între două lumi.

Vei face comparații, vei observa multiple diferențe, vei pierde când și când contactul cu noutățile din lumea anterioară, dar niciodată nu îți vei uita limba.. chiar dacă îți va fi greu să îți amintești unele cuvinte și te vei considera tu însuți putin ridicol.

Lapsusurile vor deveni normalitate, iar tu va trebui să te obișnuiești a avea răbdare cu tine însuti, pentru că în mintea ta s-a produs o schimbare majoră.

Dacă ai știut să vorbești și să scrii corect înainte, cu siguranță îți vei pune întrebări, vei căuta și vei analiza bine atunci când vei avea neclarități.

Totul este să îți pese și să vrei a rămâne interesat; asta dacă ‘aspectul estetic-gramatical’ a fost vreodată important pentru tine! 😀

Dar, cum în nicio țară nu vorbesc sau scriu toți oamenii corect, poți să te rezumi la a te pierde în mulțime, sau poți să te ridici, vrând mai mult de la tine.

Când vei ajunge să observi că și în noua țară există oameni cu un vocabular simplu, despre care aveai o altă părere la începutul ‘uceniciei’ tale pe acele meleaguri, vei întelege că, de fapt, schimbându-ți ‘lumea’, tu ai doar de câștigat: experiențe și cunoștințe noi, o mai mare putere de adaptabilitate, prieteni care să îți împărtășească din cultura lor, dar mai ales nu vei vrea să fii un oarecare și te vei zbate să demonstrezi că poți mai mult.

În mod special atunci când țara din care provii nu are un renume bun și vei simți uneori scepticism și reținere când vei specifica de unde vii! 😉

Tu știi că în țara ta sunt și bune și rele, ca în orice loc de pe pământ, dar ei își vor aminti doar ce au citit despre ea, ori ce a fost televizat.

Vei înțelege punctul lor de vedere, dar nu vei tolera în a menține sau propaga acea impresie, pentru că tu vei fi una dintre excepțiile despre care ei nu știau. Iar ca tine sunt mulți alții!

Vei avea de ales între a nu-ți bate capul cu cei ce au idei preconcepute, sau vei încerca să demonstrezi cum stau lucrurile. Important e să știi să alegi cu cine să îți ‘pierzi vremea’ și cu cine nu.

Dar faptele tale, modul cum te vei comporta și îi vei trata pe ceilalți, vor fi mai mult decat suficiente în a spune cine ești.

Pentru că nu poți categorisi o țară întreagă vorbind doar despre un om, dar un om va putea schimba opinia unora despre generalitățile făcute de alții, iar tu vei fi apreciat pentru ceea ce ești și vei fi mai puțin deranjat de afirmațiile neplacute.

În mintea ta se va produce o nouă poziționare a celorlalți, dar mai ales a ta. Căci nu toți oamenii au puterea de a rezista în fața șocului cultural și nu toți pot învăța o limbă nouă, mai ales când e vorba despre una de care nu ai știut vreodată cum sună, dar să îți imaginezi că o vei învăța într-o buna zi!

În momentul în care tu te vei aprecia cu adevărat, vei acționa în cu totul alt mod, pe care ceilalți îl vor simți.

Viața ta va lua un alt curs și va căpăta un sens, iar drumuri noi se vor deschide și vei fi tu, cel ce trebuia să fii. Mai clar spus, pentru cei ce-nțeleg acest miraj, vei deveni! 🙂

Comments

comments

This entry was posted in cunoastere interioara, impresii, motivatie on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *