RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Monthly Archives: January 2015

You are browsing the site archives by month.

Mișcare și culoare

miscare

Ni s-a tot spus, încă de când eram mici, că sportul înseamnă sănătate. 

Poate că atunci nu conștientizam foarte bine ce înseamnă această afirmație, și mulți dintre noi nici nu aveam posibilitatea să practicăm un sport anume, sau nu ne simțeam deloc atrași de acest domeniu.

Și totuși, fără să ne dăm seama, prin jocurile specifice vârstei, corpul consuma caloriile necesare, așa încât să se mențină frumos și armonios. 

(Probabil nici nu simțeam vreo durere, cu excepția loviturilor provocate în timpul jocurilor, așa cum nici magazinele nu erau înțesate cu dulciuri apetisante, ca acum! 🙂 )

Problemele de atunci erau de multe ori prea mari pentru un corp atât de mic, iar nevoile ramâneau constat în acelasi stadiu de nevoi. Dar jocurile, prieteniile nenumărate, sincere și dezinteresate, ne ajutau să uităm imediat orice grijă.

Chiar dacă uneori cerințele erau mari, reușeam să le dăm de cap cumva. Oricum, vârsta era întotdeauna o scuză pe care o puteam folosi, la nevoie. 😀

Acum lucrurile s-au cam schimbat. 

Am înaintat în vârstă și nu mai mergem la școală, așadar sportul nu mai e o materie obligatorie, și nici să ne jucăm nu mai este ‘ocupația’ noastră. 

Prieteniile sunt mai rare, dezamăgirile de cu totul alt gen, cerințele noastre se focusează acum asupra propriilor copii, însă responsabilitățile ne sunt aproape fixe, de multe ori neputând a fi preluate de altcineva. 

Din cauza multor factori care presează asupra noastră, forțând să mergem mai departe oricât de dificilă ar fi situația, nu mai găsim timp să ne revenim.

Tragem de noi, mintea și trupul simțind o presiune permanentă, de care nu știu cum să se elibereze dacă noi nu intervenim și nu avem grijă de ele cumva.

Ca să nu ajungem în ‘colaps’, e clar că trebuie să acționăm din timp.

Din nefericire, sunt multe cazuri în care acțiunea este amânată, iar cauzele sunt devastatoare: depresii, sinucideri, obezitate, diverse boli psihice, îmbătrânire prematură, ori relații complet distruse, fără șanse de reabilitare. 

Am fi putut interveni cumva, dacă ne-am fi amintit de ceea ce ni s-a tot spus la școală, în copilarie. Poate acel “Mens sana in corpore sano” spus de poetul roman Juvenal în urmă cu ceva mii de ani nu ar mai fi rămas doar un citat învățat în treacăt la ora de latină.. Read More

Dulcele rasfăț..

rasfat

 “Ce răsfăț să fii viu!”– Oana Pellea

Dacă ai copil, cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să îi spui “ești cam răsfățat”. 🙂 Și poate că a fost unul din momentele tale de profundă sinceritate! 😀

Sau poate au fost alții care ‘și-au băgat nasul’ în treburile tale 😀 și ți-au spus că îl răsfeți prea mult și o să și-o ia în cap în curând..

Dacă ai animale în casă, care dorm pe canapea, afișând o privire angelică, și sunt tratate cu multă atenție, din nou intervine cineva ‘binevoitor’ ca să îți amintească faptul că ar fi mai bine să crești un copil decât să ‘pierzi vremea’ spălându-ți sau plimbându-ți câinele, ori să cheltui banii aiurea, cumpărând medicamente, mâncare specială, jucării și diverse accesorii pentru acesta.. 

Dacă ai ‘norocul’ de-a avea aproape o femeie (sau bărbat), căruia să îi cumperi cadouri, s-o plimbi sau să îi cumperi des flori sau mici alte atenții și s-o drăgălășești, iarăși ți se atrage atenția că o să te coste scump acest comportament..  😀

Și uite-așa, se pare că singurul lucru la care te pricepi nesperat de bine este acela de a rasfăța pe cineva! Dar apar mereu cârcotași, care încearcă să-ți strice liniștea.

Dex-ul limbii române spune că a răsfăța înseamnă, printre alte câteva sensuri,  “a înconjura pe cineva cu dragoste, cu tandrețe exagerată; a alinta, a râzgâia”. 

Dar cine poate spune sigur care este limita dintre afecțiune și răsfăț? Când înseamnă că exagerezi?

Acuzațiile celorlalți te pun pe gânduri sau doar te fac să zâmbești?

Ți se pare că o spun în sens bun, sau că vor ‘să-ți scoată ochii’ că te-a prins furtuna tocmai pentru că tu singur ai ieșit din casă, deși ai văzut că e ploaie și vânt puternic!? 😀

Read More

Relaxare la nivel înalt

relax

Oricât de mult ne-ar plăcea să muncim și să ne evidențiem, ca să fim eficienți în ceea ce întreprindem și să ne putem bucura de ceea ce realizăm trebuie să nu uităm că avem nevoie de relaxare. 

Dar.. dacă auzind acest cuvânt, primul gând indus este de a crede că aceasta înseamnă somn profund sau plimbări în țări exotice și nimic altceva, probabil că ori ești foarte obosit fizic, ori foarte dornic de aventură.

Nu se exclude nici varianta că ai destul de mulți bani și vrei să-i cheltui poate într-un mod inedit, ori că ești un visător irecuperabil. 😀

Desigur că somnul este primordial, esențial in primul rând pentru ca mintea noastră să funcționeze corespunzător, însă nu poate cuprinde toată aria de necesități a căror îndeplinire determină un trai armonios și echilibrat.

Și nici plimbările prin locuri noi nu ar trebui neglijate, pentru că îți îmbogățesc imaginea despre lume și viață.

Dar.. fiecare dintre noi suntem unici, fapt deja cunoscut. Și, deși organismul și psihicul nostru au mecanisme de funcționare asemănătoare, sunt totuși complet diferite de la om la om; așadar, și metodele de abordare a situației trebuie să fie diferite. 

Uneori, oricât de mult ai dormi sau te-ai plimba, starea de bine tot nu îți cuprinde spiritul!

Un om obosit fizic își dorește poate cel mai mult să doarmă. Altul, aflat departe de copii, poate că își dorește să îi revadă și să contribuie la buna lor educație; cel certat cu fratele sau sora va fi inevitabil neliniștit datorită acestui aspect, iar cel care nu relaționează ani de zile cu parinții va suferi interior- deși în multe cazuri nu se recunoaște acest fapt..

Celui căruia i-a dispărut cineva drag i se întâmplă să nu poată accepta acest fapt și-l neagă, iar cel pus într-o situație neașteptată și nedorită, va vrea să scape cumva și să evite urmările ei..

Nici nu se mai discută faptul că cel aflat într-o relație nepotrivită va fi nefericit și va vrea să aiba cu totul și cu totul altă stare! Read More

Bărbați buni, bărbați răi..

lampion

“Bărbații au descoperit focul, dar femeile au descoperit cum să se joace cu el.” – Sarah Jessica Parker

Găsim pe internet diverse articole care ne sfătuiesc ce să facem pentru a descoperi bărbatul potrivit, sau cum să ‘detectăm’ un bărbat potrivit nouă. 😀

În ciuda multitudinii ‘rețetelor’, constatăm mult prea des că ele nu sunt atât de bune, ba chiar dezamăgesc și nu îmbunătățesc cu nimic situația. Teoria și practica se bat cap în cap, creând și mai multă confuzie.

Cum să știe altcineva mai bine decât noi înșine ce anume miros, atingere, inflexiune vocală sau reacție spontană agreăm (sau așteptăm) de la celălalt?

Desigur, noi și numai noi știm ce vrem, teoretic! Iar lista se lungește o dată cu trecerea timpului, devenind aproape imposibil de găsit un asemenea ‘produs’, care să mulțumească inimile sfărâmate. 

Și ce ne facem dacă momentan îl găsim, dar el se schimbă, pentru că imaginea creată la început era doar poleială de suprafață?

Și cum să luăm în calcul faptul că însăși noi ne schimbăm și, evident, lista poate suporta transformări radicale, în cazul în care am vrea să o refacem? Câteodată, doar când o recitim ne dăm seama cât de mult se îndepărtează de realitate..

Oare de ce nu înțelegem că dacă nu ne rezolvăm întâi problemele interioare, orice bărbat bun poate părea rău, numai pentru că nu suntem învățate să ne iubim pe noi inșine, dar pe altul?

Și nici nu știm să cerem sau să spunem care ne sunt așteptările, dacă nu ne cunoaștem suficient de bine, sau nu avem convingerea că suntem importante și e firesc să avem un punct de vedere!..

Un bărbat este ‘bun’ sau ‘rău’ în măsura în care acțiunile sale și tot ceea ce îl definește corespund cu principiile tale. Read More

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar