RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Monthly Archives: March 2013

You are browsing the site archives by month.

Forța cuvintelor

cuvinte 1Oare cum altfel putem reuși să cucerim definitiv un om, sau chiar mai mulți, decât prin cuvinte și fapte?

Frumusețea exterioară este cea care incită, trebuie să recunoaștem 😉dar ființa umană are și alte nevoi, ce se vor a fi satisfăcute. Deși poți crede uneori că fizicul este sublimul, el nu formează acel tot necesar decât dacă adăugăm un element forte- cuvintele. Desigur, și atitudinea are însemnătatea ei, dând credibilitate și forță acestora.

Vorbele au puterea să bucure sufletul, așa încât să îndulcească dorul, să aline durerea bolnavului, să inspire pe cei ce vor să creeze opere de artă, să dea puterea de a depăși crizele existențiale, să calmeze un om nervos, să impulsioneze un nemotivat, să pună limite celor fără de limită..

Vorbele pot convinge ori pot să doară, pot să elibereze sau să frângă o inimă sensibilă, încărcată cu sentimente de o profunzime aparte..

Dar vorbele frumoase, spuse din inimă, cuceresc..! Pentru că nimănui nu îi place să fie jignit, criticat sau catalogat pe nedrept ori mințit; cu toții vrem o stare interioară înălțătoare, nicidecum una care să ne scufunde în durere și chin. Read More

Decizii

decizii

“ Încă se mai îndoia de hotărârea lui. Dar începuse să înțeleagă un lucru important: deciziile erau abia începutul unui lucru.” Paulo Coelho (“Alchimistul”)

Sigur și tu și-ai propus, forțat de evenimentele din viața ta, să iei decizii. La fel de sigur e faptul că, oricât de mult ai încercat să îți proiectezi în minte traiectul ce urma a fi parcurs, ori schimbările pe care erai nevoit să le faci, niciodată nu ai putut prevedea torentul în care te vei cufunda, locurile pe care urma să le vezi, ori oamenii pe care urma să-i întâlnești.

Și acțiunile erau de fapt mult mai multe dacât anticipasei tu. Și timpul era mai îndelungat decât considerai tu.. Și multe credeai că vor fi mai simple, sau poate mult mai complicate, dar s-a dovedit a fi complet diferit! Totul s-a produs ca urmare a deciziei luate anterior, care părea a nu fi atât de majoră, atunci când a încolțit în mintea ta.

Abia pus în fața faptelor, începi să realizezi cât de multe modificări se vor produce și.. că amploarea evenimentelor va fi mult mai mare. Este ca atunci când se declanșează un cutremur: începe din epicentru (mintea ta) și se extinde rapid, prin unde de șoc (faptele tale), asupra unei suprafețe mari (atât tu, cât și persoanele apropiate ție, și poate altele- în acel moment necunoscute) și nimeni nu știe exact urmările ce se vor produce; mișcările “cutremurului”  vor zgudui rocile și vor undui “solul”; mai clar spus, în acest nou context, tot Universul tău se va schimba.

Magnitudinea pe scara Richter este o măsură a tăriei cutremurului sau a energiei eliberate din focar sub formă de unde seismice, însă noi măsurăm urmările deciziilor prin sentimentele care ne copleșesc dupa ce intrăm în acțiune și urmăm drumul ales, dar și când finalizăm ceea ce ne-am propus. Read More

Frumosul și noul din noi

roses

Suntem adulți!

Citim cărți care se întipăresc în memoria sufletului și ne ajută să vedem cât mai mult din viață, așa că.. ajungem să uităm a trăi. 

Ascultăm muzică și simțim cum inima ne sare din piept și o ia înainte, plictisită să tot aștepte să fim energici, ca atunci când eram copii.

Dansăm din ce în ce mai mai mult cu gândul, decât faptic.

Zâmbim ceva mai rar, poate mai tolerant, dar și mai rezervat.

Suntem mai analitici, și poate chiar mai critici. Read More

Comunicarea eficientă în situații dificile

În fiecare zi interacționăm cu diverși oameni, ale căror reacții ne par adecvate situației sau nu. 😉 😀 .

Am vrea să putem controla imediat comportamentul celor cu reacții mai puțin firești 😉 , dar uneori nu se poate. Ce putem face?

Cea mai bună soluție este să ne controlăm propriul comportament, așa încât să determinăm transformarea comportamentului lor într-unul civilizat și constructiv. Este vorba despre a învăța tehnici de comunicare eficientă prin care să îi influențăm pe ceilalți în mod pozitiv, invitându-i la colaborare. 😉

Zuzu

Replicile tăioase sunt din start neproductive, iar mecanismul de apărare și furia interioară determină alte reacții negative (care se declanșează în lanț), cum ar fi descărcarea frustrării asupra altor persoane. Așadar, e bine să le eliminăm fără urmă de regret! 🙂

Ar mai fi o reacție, anume concentrarea pe adevărata problemă, nu pe stările pe care le declanșează aceasta! Mai concret, neintrând în defensivă sau violență verbală, ci doar arătând că îți pasă și vrei să rezolvi problema cu calm, parafrazând și punând întrebări, până când într-adevăr înțelegi despre ce este vorba. Read More

Ce și cum comunici?

narcise

În ultimii ani, oamenii au conștientizat faptul că a comunica este vital pentru a avea relații sănătoase cu ceilalți, pentru a se face înțeleși și a se bucura de viață.

Din păcate, unii au perceput această nevoie în mod eronat, crezând că deschiderea constă în a spune totul partenerului, deversând astfel reziduurile zilei asupra celuilalt și obligându-l să plătească, într-un fel, pentru toată nefericirea lor.

De aceea, mă-ntreb: n-ar fi mult mai frumos și benefic pentru relație să ne ferim partenerul de energiile negative acumulate la serviciu, sau cu așa-zișii “prieteni”?

Nu cred că trebuie să îl tratăm pe cel de lângă noi ca și cum ar fi obligat să ne clarifice toate contradicțiile, conflictele, acuzațiile. Sigur că vrem să fim înțeleși, dar oare noi știm, la rândul nostru, să ascultăm? Sau vrem doar să pasăm problemele noastre, așteptând o rezolvare din exterior? Read More

Viața în doi

heart

Când doi oameni au sentimente puternice, de cele mai multe ori formează un cuplu “stabil”, care pornește la drum plin de speranțe și vise, având ca și fundament afecțiunea și pasiunea nemărginită.

Și totuși, numai de calitatea relației pe care și-o vor propune unul celuilalt va depinde consistența acestui tot. Păstrarea individualității, în ciuda existenței unității nou formate, este secretul cheie al funcționării armonioase a acestui ”mecanism”.

“Să poți iubi fără să te rătăcești în celălalt” (Jacques Salome) se pare că este cel mai greu, dar și cel mai necesar scut de protecție împotriva pierderii ființei tale, deoarece însăși respectarea unicității fiecăruia constituie catalizatorul durabilității unei relații.

La început, această contopire poate părea o scenă desprinsă din povești, dar pe parcurs e bine să ne dăm seama că suntem doi, nu unul, și că percepem de multe ori același lucru în mod diferit. Read More

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar