Cea mai mare bucurie :)

joy

Încă puțin și anul 2013 se încheie..

De obicei, oamenii se întreabă care le-au fost împlinirile, sau ce schimbări s-au produs în ultima perioadă în viața lor.

Tu ți-ai făcut această introspecție?

Dacă nu, te invit să facem împreună o mică schemă (aruncând o rapidă privire retrospectivă asupra anului 2013), pe care tu trebuie să o completezi cu propriile-ți “date personale”, în care sexul sau starea civilă nu sunt necesare. 😀

Cu siguranță, vârsta ți s-a schimbat :), și pașii te-au plimbat prin locuri noi, chiar dacă poate nu atât de îndepărtate pe cât îți doreai,  sau poate mult mai neașteptate decât sperai. 😉

Ai cunoscut sau doar ai întâlnit oameni noi, te-ai apropiat foarte mult de unii care ți se păreau inaccesibili (straniu, nu?), sau te-ai îndepărtat de cei care ți-au creat disconfort (și viceversa). Deși a fost dureros să accepți schimbarea, în final ai constatat că lipsa lor te-a “ușurat” sufletește și te-a maturizat mental.

Ți-ai format obiceiuri noi, sau poate doar le-ai păstrat pe cele deja “implantate” de mult amar de vreme.. (sport săptămanal, ceai zilnic, trezit cu noaptea-n cap- în cel mai fericit caz.. 🙂 )

Ai citit cărți noi (sau doar bloguri, reviste), care te-au impresionat și te-au modelat, și ai “cunoscut”- figurat vorbind- adevărați formatori, modele demne de urmat. Unii te-au însoțit pe drumul tău pentru o scurtă perioadă de timp, pentru că ți-ai schimbat rapid părerea despre ei :D, alții încă te susțin și îți luminează calea. 

Ți-ai achiziționat obiecte noi, la care visai de multă vreme, sau poate ai vrut doar să ajuți o ființă greu încercată de viață (copil, animal, om sărman), oferind bucurie pe care ai șansa s-o primești uneori înapoi, înzecită.

 Sau chiar ai dat viață unei noi vieți, și-acum te simți un pământean “bogat” și binecuvântat.. 🙂 !

Ai devenit mai prietenos sau puțin mai singuratic, ai râs, ai plâns, ori.. doar ai suferit în tacere. Ori toate laolaltă, în proporții greu de stabilit, sau doar greu de recunoscut în mod public.. 🙂

Te-ai îngrășat/ai slăbit (voit ori nu),  sau doar te-ai menținut, poate chiar fără să fie acesta scopul anului, dar urmările acestea îți dau de gândit pentru anul viitor. 

Ai pierdut pe cineva drag, sau doar o cunoștință, dar oricum.. ți-ai amintit în treacăt sau prelung că viața nu-i eternă și ar fi bine să “te-agăți” cu drag de ea, la modul serios, pentru că unele momente nu se mai întorc, oricât ai vrea.

Ți-ai vizitat părinții, cu fapta sau numai cu gândul, dar i-ai bucurat în orice lume ar fi. Sau.. ai refuzat cu încăpățânare să renunți la orgoliu, dureri și acuzații, și te-ai închis în carapacea ta, sperând să uiți de tot și toate, ca și cum ai fi în fața unei table și ai șterge creta. (Dar.. ce ne facem cu praful, care se împraștie ca nebunul? 😀 )

Ți-ai descoperit talente ascunse, nebănuite, care musteau în tine, așteptând momentul revărsării.. Sau poate doar ai încercat să le cauți, dar înca mai ai nevoie să decojești viața, ca să scoți la iveală adevăratul fruct al pasiunii tale… 🙂

Ai renunțat la activități care îți prisoseau, te încărcau cu energie negativă sau, mai mult, te agasau, și ai încercat să îți focusezi toată atenția asupra “plăcerilor” tale- plin de curaj sau temător, dar ți-ai înfrânt reținerile, amânările și fricile.

Ai decis atunci că staționarea într-o gară părăsită nu va convinge nici un tren să vină să te plimbe măcar o dată, doar pentru că ești tu răbdător și consecvent în credințe..

Sau.. încă nu ai reușit să te desprinzi de toate acele obișnuințe care te apasă, pentru că nu te consideri pregătit să te arunci în vâltoarea vieții, simțindu-te încă nesigur. Și.. aștepți momentul prielnic, crezând încă în vechea expresie “timpul le va rezolva pe toate”.

Ai găsit acea oază de liniște  la care toți visează, fie ea casă, iubit, job, pasiune, și te simți împăcat și mulțumit că toate căutările nu au fost în zadar. Sau.. încă mai speri că va veni o zi în care vei simți acea senzație de împlinire, mereu râvnită, și te pregătești îndelung să fii cel ce trebuie să devii, așa încât să atragi ceea ce crezi că meriți: tot ce-i mai bun! 🙂

Dar… ce bucurie-ai alege, dintre toate cele descrise (în memoria minții tale- desigur), în timp ce cuprindeai rândurile acestui articol răzleț? 

Care ar fi punctul culminant al acestui an, minunea cea mai grozavă pe care ți-a adus-o viața, complotând pe ascuns cu tine? Dar momentul fulminant, care te-a marcat și te-a determinat să iei atitudine?

Când ai fost curajos, decis, înțelept sau.. deși profund emoționat, ai putut gândi “foarte drept” și nu te-ai lăsat influențat de oameni și vorbe meschine?

Și când ai putut să arăți ce ai vrut toată viața să fii, sau nici măcar n-ai putut să visezi că vrei să devii? 

  •  

Dacă ai reușit să continui ce ai început, deși ai avut tentația să renunți, sau dacă ai renunțat la ceva inutil, cu toate că ți-a fost greu să ieși din zona de confort.. toți acești mici pași te-au ajutat în final să alegi calea spre fericire– un cuvânt care sperie, prin imensitatea lui, dar care există și definește o mare bucurie a sufletului. 

Ca o concluzie, dacă ți-e greu să alegi bucuria cea mare, ascultă ecoul inimii tale, multiplică sunetul, și dă-i voie să ia o mai mare amploare. 

În curând, sufletul îți va cânta, și vei putea dansa pe propria muzică.. 🙂 

O să te bucuri de aer, de soare, de oameni și cer, de ploaie, de vise, de cântec, prieteni și vântul rebel..

De tot și de toate câte ți s-au întâmplat sau se-ntâmplă, fie că inima-ți plânge sau cântă..

Fiindcă o să-nțelegi că viața aceasta-i prea scumpă, ca s-accepți să te pierzi în amănunte abstracte sau detalii mărunte..

 În final, vă doresc vouă- tuturor prietenilor mei (virtuali sau nu doar), un an mai bun (sau cel puțin la fel), cu multe bucurii și vise, fel de fel!! 😉 

 

 

 

Comments

comments

This entry was posted in cunoastere interioara, motivatie, psihologie practica on by .

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *