RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Tu spui ceea ce simți?

tu

Zilele acestea am început să mă analizez în profunzime. Oare sunt suficient de deschisă cu ceilalți? Spun ceea ce vreau și gândesc, fără a da loc interpretărilor și a accepta lucruri care nu îmi plac?

Deși am trecut prin multe experiențe, îmi dau seama că încă mai am de învățat. Sunt unele persoane în prezența cărora nu reușesc să spun exact ceea ce vreau, sau mai bine spus.. nu le țin piept!

Încercând să fii drăguț, ca să nu jignești sau să fii nepoliticos, purtându-te așa cum “e frumos”, unii oameni profită de bunătatea ta și îți invadează spațiul, voind totodată să îți schimbe convingerile, mai bine spus să intre cu forța în sufletul tău. Pentru că Tu le permiți asta.

Așa că.. am început procesul de “purificare”! Am făcut o listă cu persoanele în prezența cărora cuvintele mi se  opresc în gât, uimită fiind de fapt de atitudinea lor invadatoare. Cărți împrumutate și neînapoiate la timp, vizite neanunțate sau.. la fel de rău,  anunțul “solemn” al unei vizite pe care nu am consimțit-o deloc,  atacuri verbale fără sens, purtate doar din dorința de a-și arăta presupusa superioritate constând în varsta înaintată și “cunoștința de cauză”, cerința unor favoruri “ieftine”.. și lista poate continua…

Să nu înțelegi că m-am revoltat! Doar mi-am făcut ordine în gânduri și simțiri! Și am constatat că pot să îmi impun punctul de vedere, fără a fi nepoliticoasă. Ca să îți poți susține credințele tale trebuie să reziști atacurilor celorlalți, să îți păstrezi calmul și să acționezi dacă nu spontan, cel puțin la scurt timp după ce ești pus într-o situație neplăcută.

Altfel, pare a fi prea târziu.. și te consumi fără sens pentru ceva ce poate fi rezolvat rapid, printr-o comunicare eficientă.

Să spui ce simți, ce așteptări ai, ce te-a deranjat.. cred că acesta e motivul pentru care s-au inventat așa de multe cuvinte. De ce să nu utilizăm acest mijloc atât de la îndemână? Unii oameni nu înțeleg dacă nu li se spune direct ce e nepotrivit pentru noi în comportamentul lor, sau se prefac a nu înțelege, pentru că îi avantajează de minune situația. 😀

Fără a da senzația că ataci sau că vrei să demonstrezi cât de bun orator ești, spui motivul nemulțumirilor și precizezi cum ai fi vrut să fie comunicarea dintre voi. Poate că ai nevoie în prealabil să îți relaxezi mintea și corpul, pentru că e bine să fii pregătit de un eventual nou atac. Unii oameni preferă să atace, cu vorbe  jignitoare, sau ridicând vocea. E forma lor de apărare, mai ales dacă au fost obișnuiți să li se accepte acest comportament.

Cere să fii tratat așa cum tratezi; nu e prea mult! Dacă ajungi la concluzia că o schimbare este imposibilă, păstrează distanța, precizând și de ce faci acel lucru.

Preferi să ai în jurul tău mulți falși prieteni sau doar cățiva- adevărați, care te respectă și țin seama de rugămințile tale?

Eu cred că vrei un comportament care ține mai curând de egalitate decât de bravură. Vrei oameni cu principii și caracter. Atunci.. selectează-i, dacă e nevoie! Nefiind de acord cu tine, se vor autoselecta. Și nu va mai fi necesar în viitor să convingi pe nimeni de nimic. Vor ști cine ești și ce vrei și te vor accepta pentru ceea ce ești. Vor fi cu tine pentru că le face plăcere, nu pentru că își urmează vreun interes meschin.

Așadar, am început “cura de frustrări” vorbind cu persoanele implicate, trimițănd mesaje, e-mailuri, dând telefoane. Mi-am înfrânt teama și neputința de a spune ce gândesc și.. uimitor, roadele au fost neașteptat de bune. Și, chiar de nu vor fi toate conform așteptărilor mele, știu sigur că acest pas mă va ajuta să merg mai departe numai cu cei care aleg același drum.

      Suntem unici și avem dreptul cu toții să fim Noi. 

 PS:  De ce n-aș îndrăzni să fiu Eu mereu?

fly to the sky

Comments

comments

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar