Primele alegeri în privința ta și a vieții tale le aparțin părinților: numele, religia, locul nașterii, casa, hainele, hrana, școala, îngrijirea.. Le accepți, urmând să stabilești mai târziu cât de bine ți se potrivesc toate acestea, pentru că momentan nu există o alternativă.
Desigur, nici părinții sau frații nu îi poți alege! Buni sau răi, frumoși, deștepți, afectivi… sau nu, sunt alegeri care nu îți aparțin. “Calul de dar….” 😉 😀 (Și, poate nu îți dai seama, dar nici tu nu ești chiar perfect! 😉 )
Anii trec, frumoși sau nu, iar tu crești- deștept sau nu :), ajungând să fii afectiv sau nu, în funcție de cum ai fost educat, dar- mai presus de toate- în funcție de cum alegi să fii.
Începi să îți alegi singur hainele, încălțămintea, hrana, rămânând însă cu celelalte constante- părinții, locul nașterii, numele.
Dar.. îți poți alege hobbyurile, pe care desigur că părinții le plătesc, atunci când își permit și acceptă să o facă.
Când crești mult mai mare și deja ai ales unde să lucrezi, sigur că poți găsi o altă locuință sau poți adăuga încă un nume, ori chiar schimba religia. Dar părinții naturali rămân aceeași, chiar dacă ești adoptat. Însă.. comportamentul față de ei este “alegerea” ta!
Conștient fiind de limitele alegerilor pe care le poți face, urmează să iei atitudine, așa încât viața ta să se ordoneze după bunul tău plac.
Și, cu fiecare alegere facută, unele uși se închid, iar altele se deschid..
Nu întotdeuna este ușor să faci alegeri (dacă nu este vorba despre un nou șampon, pastă de dinți sau vopsea de păr :D), pentru că toate aceste alegeri te definesc și îți conturează viața.
Zilnic trebuie să facem mii de alegeri: ce haine purtăm, ce mâncăm, pe ce drum o luăm, ce oameni vrem să ne stea alături, ce stare interioară avem, ce vorbim, cum mergem, dacă vrem să zâmbim, să îmbrățișăm, să iubim.. Unele dintre ele devin automatisme, așa încât nu suntem întotdeuna conștienți că… ne aparțin, sau dacă le facem din obișnuință sau pentru că așa simțim!
Când știi că ceva este important pentru tine și înțelegi și de ce, începi să alegi puțin mai bine și cu mai mare atenție. Opțiunile făcute trebuie să ți se potrivească, cel puțin pe moment! Și, cu fiecare alegere bună făcută, în funcție de situație, crește și încrederea în forțele proprii.
Dacă ți se dă voie să faci alegeri încă de mic, conform vârstei pe care o ai, se pare că șansele de a avea încredere multă în tine cresc. Pe de altă parte, dacă ți se spune continuu că nu poți “să zbori”, începi să crezi și tu că ceilalți au dreptate și nici nu mai îndrăznești să încerci.
Observând din timp că alegerea făcută este responsabilitatea ta, căreia trebuie să îi faci față odată aleasă, vei fi pe viitor mai atent, prevăzând și consecințele, plăcute sau nu.
A face alegeri care să îți îmbunătățească viața, chiar dacă nu exact în acel moment, a ști să îți faci un plan cu o viziune amplă, de mare întindere în timp, reprezintă valoarea de aur a fiecăruia dintre noi.
Cât de bine conștientizezi că o alegere le influențează pe următoarele, este numai meritul tău. Dar, o dată ce ajungi să înțelegi că totul se desfașoară ca în cazul jocului domino, devii mai realist și poate mai puțin spontan, dar mai calculat și.. mai cu capul pe umeri.
Poate că nu e chiar palpitant, dar te ajută să cazi mai lin și… mai drept. Depinde cât de mult îți place să îți riști viața! (uneori nu doar la modul figurat.. )
Desigur că nu există vreodată certitudinea imediată că ai ales bine, pentru că, de obicei, e nevoie de timp ca să se sedimenteze valorile.
Și întotdeauna există o umbră de mister în ceea ce privește urmările alegerilor tale. De cele mai multe ori, comoara poate fi ascunsă în cea mai măruntă și aparent neînsemnată dintre alegeri..
Dar alegerile pe care le faci singur, în manieră proprie, sunt cele pentru ale căror urmări nu poți învinovăți pe nimeni și care au o mare însemnătate în ochii tăi. Răspunsul clar la întrebările “de ce”, “ce” și “cum” te ajută să-ți clarifici gândurile și să-ți construiești viața.
În fiecare fază a vieții ai alegeri de făcut. Dar, când înțelegi ce este important pentru tine și care este motivul ce generează această credință, totul se simplifică și alegi exact ce îți este potrivit ție, nu ce consideră cei din jur.
Desigur că nu există garanții și nimic nu se transformă peste noapte într-un munte de aur, dar atunci când crezi în ceva, urmezi glasul inimii tale. Aceasta înseamnă că ai încredere în tine și accepți conștient și cu demnitate transformările ce vin.
“Even if your hands are shaking/ And your faith is broken/ Even if your eyes are closing/ Do it with a heart wide open/ Say what you need to say.” – John Mayer, “Say”, album “Continuum”