RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Lupta cu grijile

yellow

Recitesc o carte care mi-a influențat foarte mult atitudinea din ultimii ani- “How to Stop Worrying and Start Living”, a lui Dale Carnegie, tradusă în română sub forma “Lasă grijile, începe să trăiești” (editura Curtea Veche).

Ce bine era dacă am fi fost învățați la scoală că grijile ne afectează nervii stomacului, ne fac încordați și nervoși, iar de cele mai multe ori ajungem să ne îmbolnăvim de ulcer la stomac! După cum spunea și David Seabury în cartea “How to Worry Successfully” (Cum să-ți faci griji cu succes) “Ajungem la maturitate atât de puțin pregătiți pentru a face față presiunilor la care suntem supuși de experiențele de zi cu zi pe cât este de pregătită o molie pentru balet”.

Sunt foarte mulți oameni cu tulburări nervoase și emoționale, deși în ultimii ani bibliotecile și librăriile dețin cărți care-i pot ajuta, și la fel de mulți specialiști în domeniu. Dar ce bine ar fi dacă am putea să atacăm din timp acest flagel, așa încât să nu se mai extindă atât de mult!

Cartea aceasta nu este un roman, care poate fi citit pe nerăsuflate, și apoi așezat frumos în bibliotecă.. Nu, ea trebuie recitită frecvent, apoi aplicate constant principiile învățate, care sunt de altfel explicate foarte concis, cu exemple elocvente și obiective.

Este o carte pe care am oferit-o multor prieteni, în semn de prețuire pentru afecțiunea pe care mi-au oferit-o, dar mai ales pentru că am observat că modul de gândire este unul deloc benefic vieții lor. Mai precis, unor prieteni foarte îngrijorați de modul cum decurge viața lor (nu aveau o relație stabilă sau aveau una de care nu erau convinși că ar fi cea potrivită, nu aveau copii și credeau că e destul de târziu și le era teamă că vor ramâne fără, sau oameni cu prea multe responsabilități, cărora simțeau că nu le mai pot face față…).

Mi-amintesc că ultima dată am cumpărat toate exemplarele din Librăria Eminescu 🙂 , și am părut puțin obsedată în ochii vânzătoarei de acolo!

La fel cum spune și autorul, cartea este un manual de rezolvare a problemelor zilnice, și bine-ar fi să se includă în școli un astfel de curs, pentru că mulți oameni își consumă energia gândindu-se la griji care le macină sufletul, în loc să acționeze pentru a înlătura și curăța sufletul de astfel de “spam-uri”…:).

Dale Carnegie te învață cum să trăiești în compartimente etanșe de timp, să conștientizezi că fiecare zi este prețioasă, pentru că viață se scurge cu o viteză nebănuită.

Sigur că toți avem probleme și e imposibil să nu ne gândim la ele, dar trebuie să ne închipuim care ar fi lucrul cel mai rău care s-ar putea întâmpla, să acceptăm urmările, dacă e nevoie, și apoi să acționăm cumva îmbunătățind situația. Dar important este să o facem cu CALM!

Știu ce înseamnă ulcerul gastric și nu vreau să mai fiu din nou în situația de a merge la doctor să mi se spună “mai ia și tu ceva pe tine!” (kilograme, nu haine! 😀 ). Sănătatea noastră este foarte importantă, așadar cred că ar trebui să ne amintim mereu motto-ul doctorului  Alexis Carrel- “Cei ce nu știu să lupte cu grijile mor de tineri” (sau cel puțin să-l scoatem din sertarul minții atunci când ne îngrijorăm, lăsându-ne conduși de grijile cotidiene).

Așadar, “Acceptă faptele! Lasă grijile! Și fă ceva în legătură cu asta!” (“Povestea Stanislavei. În căutarea ierbii miraculoase”-Vesna Djapic)

Acum câteva zile am vorbit cu una din prietenele cărora le-am dat cartea cadou. Mi-a mulțumit, spunând că a ajutat-o foarte mult să își dea seama ce vrea de la viață. A încheiat o relație care îi măcina sufletul și îi crea multă confuzie; a acționat, după ce a acceptat realitatea, iar acum este pe drumul vindecării.

Vă recomand cu mult drag cartea lui Carnegie și, după ce o terminați, m-aș bucura mult să îmi povestiți ce impact a avut asupra voastră!

Lasa grijile!

Comments

comments

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar