RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Râzând..

Happy My

Vrem să fim mereu tineri, să inspirăm pofta de viață, mulțumire și încredere în noi și ceea ce facem. Vrem să fim plăcuți, admirați, să surprindem întotdeauna și.. să lăsăm, dacă se poate, să planeze o umbră de mister asupra noastră, ca să părem mai interesanți. 😉 

Vrem să insuflăm pozitivism, să influențăm mentalități ce ni se par clișee învechite, să inspirăm forță, siguranță și entuziasm.

Dar uităm că avem puterea să facem toate acestea, și nu ne dăm seama la timp cât de repede și ușor este să abordăm viața într-o manieră pozitivă, schimbând nu doar mediul în care trăim, ci și pe noi înșine! 

De nenumărate ori o facem în mod natural, firesc, și ceilalți beneficiază o data cu noi de efectele “miraculoase” ale acestui așa-zis secret. 

De fapt, nu e deloc un secret; e ceva la îndemâna oricui, dacă știm să ne vrem binele, conștientizând importanța acestui mic “truc”: râsul!

Nu e nimic mai frumos, mai plăcut, mai molipsitor, mai atractiv și mai relaxant decât râsul!

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 50% dintre oameni răspund unui râset râzând, pentru că entuziasmul unora îi bucură și pe ceilalți- indiferent dacă persoanele se cunosc dinainte sau sunt total străine!

Chiar dacă sunetul nu este întotdeuna atât de melodios cum am vrea (dimpotrivă, uneori este chiar iritant), și asta provoacă râsul celorlalți, îndepărtând stresul cotidian. 

Râzând, chiar pari mai tânăr, pentru că expresia feței se modifică instantaneu, mușchii relaxându-se.. Și cine nu vrea să vadă în jur fețe vesele, jucăușe și energizante?

Bineînțeles că nu avem întotdeauna motive să râdem (și nici nu trebuie să o facem continuu), dar putem să contribuim puțin la buna noastră dispoziție, dacă ne gândim ce anume ne-ar putea ajuta.

Dacă am viziona o comedie, am vizita un prieten care s-a dovedit a fi plin de viață, am merge în locuri cu oameni veseli și prietenoși.. dacă am desfășura activități care să ne stârnească râsul și să ne deconecteze de problemele avute.. și dacă am face permanent schimbări în rutina zilnică, cu siguranță toate acestea ne-ar influența pozitiv. 

Din posacii care eram, ne-am transforma în niște persoane vesele, deschise, pentru că energia acumulată s-ar imprima în sufletul nostru, cel puțin pentru o vreme.

Iar când vom simți că “bateriile” s-au descărcat, va trebui să repetăm procesul. Pentru că energia vine nu doar din noi, ci și din afara noastră. Și interdependența este continuă!

Să mai adaug că râsul reduce riscurile cardiovasculare, asociate cu diabetul?(conform studiilor realizate de specialiști). Sau că ajută la scăderea în greutate, deoarece scade stresul și normalizează apetitul? Că îmbunătățește memoria și reduce durerile, pentru că, râzând, glanda pituitară eliberează substanțe analgezice? Sau.. că tot râsul este cel care reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului?

De asemenea, să nu uităm că râzând ni se oxigenează organismul, se îndepărtează inhibițiile, oboseala și plictiseala. Psihoterapeuții recomandă râsul și în cazul depresiei, garantând un somn liniștitor după o porție bună de râs. 🙂

Dacă știi că râzând ți se optimizează mecanismele biologice, cu siguranță vei fi mai atent la ce anume vizionezi sau cum și cu cine îți petreci timpul liber.. 

Sigur că nu se va întâmpla peste noapte schimbarea.. și nu vei putea (poate) să râzi fără motiv, exact din momentul în care ai aflat cât de important este să râzi, pentru a “întineri”.  Dar te poți autoeduca să fii mai selectiv, acordând mai multă atenție factorilor externi, care te influențeaza, involuntar, mai ales dacă nu ești antrenat să le ții piept.

Și totuși, mulți oameni au considerat că doctorul Madan Kataria (cel care a deschis primele cluburi de terapie prin râs) a avut dreptate când a afirmat că “râsul este cel mai bun medicament”, așa că au fost de acord să râdă din “te miri ce”, tocmai pentru a se revitaliza și relaxa. 🙂

Mii de membri ai cluburilor de terapie din India, China și SUA iau râsul în serios! 🙂  

Tocmai de aceea, pe 11 ianuarie 1988 s-a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Râsului. Și pentru că în ianuarie este prea frig, s-a stabilit ulterior ca această zi să se sărbătorească în prima duminică a lunii mai. 

Anul acesta poate că ai ratat să sărbătorești râsul râzând :D, dar nu e niciodată prea târziu să începi a lua viața mai puțin în serios, chiar dacă știm cu toții că se întâmplă multe pe-aici, atât de serioase încât ni se pare că nu le mai facem față. 

Schimbă ceva în viața ta, imediat ce ai înțeles că vrei să fii sănătos mental și fizic! Râzi cât poți de mult, și lumea ta va fi din ce în ce mai frumoasă!

Amintește-ți: râsul e gratuit! medicamentele… nu. 

PS.: Ok, rectific ceva! 😀

Poate că nu o să părem misterioși dacă vom râde mai mult, dar interesanți tot o să fim, pentru cei care nu pot ieși din carapace și nu se vor putea bucura o dată cu noi de renumitele “marunțișuri” ale vieții; ei sunt prea serioși ca să poată face haz de necaz, ori să râdă de propriile greșeli și nepriceperi, dar asta nu înseamnă că au garanția unei sănătăți de fier. 😀

Comments

comments

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar