RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

O caldă îmbrățișare

hug

Ce valoare are pentru tine o îmbrățișare? 

Nu știu de câte ori ți-ai pus această întrebare, sau dacă a rătăcit vreodată prin mintea ta, însă întrebările necesită răspunsuri și… odată ce le-ai găsit, lucrurile devin mai clare și le acorzi mai multă valoare, în mod conștient.

Îmbrățișarea poate părea un subiect de gândire banal, dar e foarte ușor să înțelegi, aprofundându-l, că are mai multe conotații decât credeai.

Mai întâi, valoarea este dată de cel ce o primește! Nu mai puțin important este momentul când se dă/primește, precum și situația pe care o implică.. Apoi, cel ce o oferă își are rolul lui

Cu siguranță contează la fel de mult atât “substratul”, cât și felul cum este dată..! 😉

Și.. fiecare dintre cei doi subiecți o poate percepe în felul lui, în funcție de ceea ce simte pentru celălalt și cât de mult se implică în situația respectivă.

Îmbrățișarea poate fi o expresie de afecțiune, pasiune, compasiune, empatie, încurajare, nevoie de protecție, bucurie a revederii, sau.. doar un cald rămas bun.

Un ochi mai ager poate califica intensitatea îmbrățișării ca fiind un posibil “barometru” al forței acesteia.. E puțin probabil să fie singura și suficienta probă necesară, dar.. unii oameni au fler! 🙂

Orice am vrea să exprime acest gest, cu toții avem nevoie de îmbrățișări calde, dar în mod cert nu din partea oricui! 😀 (e o părere subiectivă, desigur! )

De asemenea, unii recunoaștem că avem nevoie de ele, alții se străduiesc din răsputeri să le evite, crezând că astfel pot ocoli sentimentalismele fără sens, sau (în cazul unor bărbați, în general) că astfel ar putea părea exagerat de feminini…

O îmbrățișare puțin forțată, chiar nelalocul ei, dă multora dintre noi senzația de sufocare, poate chiar milă, pentru cel care nu e atent la “semnele” pe care le exteriorizăm. Astfel, dorind prea mult să te apropii, reușești doar să îl îndepărtezi pe celălalt. 🙁

Dacă analizăm atent, înțelegem că, de cele mai multe ori, îmbrățișările înlocuiesc cuvintele. Și, în funcție de relația dintre persoane, este abordat (sau așa ar trebui) acel tip de îmbrățișare potrivit.

Oricum ar fi, îmbrățișarea este o dovadă de afecțiune, însă cea frontală completă reprezintă abandonul total ;), iar durata îndelungată de susținere a îmbrățișării semnalează- oarecum fidel- dovada existenței unor sentimente intense, uneori voit a fi ascunse..

Nu trebuie să uităm că sunt și mulți pentru care acest gest este doar o modalitate de a-și demonstra falsa sensibilitate; o mască frumoasă, dar complet infidelă realității!

Și ce să mai credem despre cei ce refuză îmbrățișările persoanei pe care afirmă că o iubesc? Că există prea multă insistență din partea acesteia, sau doar că sentimentele nu sunt atât de profunde pe cât se afirmă?

Răspunsul îl poți găsi doar tu, cel ce îți pui întrebarea, iar atitudinea îți aparține. Însă raspunsul pe care îl accepți ca fiind corect te va susține moral, sau doar îți va menține amorțirea.

Fiecare dintre noi avem principiile noastre, iar dacă îmbrățișările fac parte dintre acele acte care îți confirmă sau infirmă convingerile, este alegerea ta personală.

Ziua internațională a îmbrățișărilor- 21 ianuarie, a fost declarată în ideea de a reaminti oamenilor cât de importante sunt îmbrățișările în viața noastră.

Valoroase prin însăși bogata gamă de sentimente pe care o pot transmite, îmbrățișările variază de la a fi un tratament vindecător până la însăși elementul aducător de fericire.

,,Te îmbrățișez pe tine pentru că nu pot îmbrățișa lumea întreagă de care aș avea nevoie ca să te înlocuiesc”- Jacques Salome 

Comments

comments

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar