RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Aș vrea să înțeleg și să fiu înțeles…

inimi frante

Să spunem că acum ASCULȚI  mereu interlocutorul cu atenție, pui întrebări potrivite, primești răspunsuri pe măsură, și astfel… încurajezi comunicarea activă cu cei din jur.

Ai realizat că înainte greșeai, încercând să-ți spui mereu părerea despre fiecare situație în parte.

Ai constatat cu stupoare că era nevoie doar de câteva cuvinte din partea celuilalt, iar tu continuai imediat fraza, presupunând că știi ce vrea să spună.

Ai renunțat să convingi că doar tu ai dreptate și chiar ai reușit să scapi de vorbirea încrucișată, care te amețea și pe tine. 🙂

Ai ajuns să asculți calm ce spune celălalt, așa încât… te miri și tu de tine! 😀

Bineînțeles că parcurgerea acestor etape a cerut timp, efort, concentrare și voință proprie de a schimba ceva; de fapt, de a-ți îmbunătăți relațiile prezente și viitoare.

Oare asta a fost tot ce lipsea? Viața e acum dulce ca mierea?

Ar fi frumos să fie atât de ușor, dar mereu ni se dau alte coordonate și direcția se schimbă. Pentru că este nevoie să îți schimbi traiectoria; te ajută sa evoluezi ca om!

Următorul pas important, pentru o comunicare cu adevărat eficientă, este acela de a acorda atenție semnalelor externe, trecând de simpla ascultare, fiindcă în spatele cuvintelor se poate ascunde altceva.

Pur si simplu, unele aspecte de substrat nu se spun, dar trebuie să fii capabil a diferenția un zâmbet de o grimasă, să-nțelegi o tăcere, un gest nefiresc, o privire adâncă… Mereu vor exista cuvinte ascunse, iar tu trebuie să decodifici mesajul, echilibrând cele două lumi- reală și creată.

Sensul mesajului transmis poate fi cu totul altul decât cel exteriorizat prin vorbe. De aceea, înțelegerea este un proces sinuos, pentru că este nevoie mereu să echilibrezi decalajul dintre ceea ce se spune și ceea ce trebuie înțeles, ori ceea ce am înțeles noi. 😉

Vrem să fim înțeleși și să înțelegem, fără nicio marjă de eroare, dar uneori trebuie să dăm ori să căutăm indicii. Bineînțeles că am vrea să nu fie nevoie, însă.. nu suntem cu toții ași într-ale pragmaticii.

Dacă am fi… multe probleme ar fi ușor rezolvate sau chiar evitate. 😉

“Priviți adânc în propria voastră fiintă și apoi veți înțelege totul mai bine.” -ALBERT EINSTEIN

 

 

Comments

comments

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar