Pentru ca am observat mult interes vis a vis de viata in Nederland (tara unde locuiesc de mai bine de un an si jumatate)- dupa ce am scris partea I a acestui articol https://realdreams.ro/2013/02/16/viata-in-nederland/- voi continua povestea, sperand ca va voi satisface inca putin curiozitatea fata de “portocalii” (cum am vazut ca li se spune mai nou… 🙂 ).
Daca aici e mai bine sau mai rau, va las pe voi sa trageti concluziile. Desigur ca voi fi subiectiva, desi voi incerca sa prezint situatia cat mai neutru posibil.
Am considerat ca e bine sa continui sirul articolelor, scrise dintr-o alta perspectiva, anume a celui care, avand ocazia sa locuiasca aici, poate cunoaste detalii reale despre aceasta tara si poate face si comparatii cu tara de origine. Romania, normal! 😉
Daca nu stiti ce au in plus sau in minus olandezii, poate acum este un moment potrivit sa aflati! Subiectele cuprind o raza mai larga de “fenomene” si caracteristici care mi-au parut mie definitorii zonei unde locuiesc, nu neaparat intregii tari. Asa cum nici romanii nu sunt toti buni sau rai, defectele si calitatile impletindu-se intotdeauna la fiecare om in parte, asa se poate defini orice popor, fara exceptie!
In viata reala, sunt oameni care te plac, altii care nu o fac, dar asta nu te opreste cu nimic din a continua sa iti atingi telurile.
Acest principiu se aplica fiecarei natiuni in parte. Unii oameni adora Romania, altii o subapreciaza, unii oameni plac Olanda, altii o considera mult prea libertina. Punctele de vedere sunt diferite, dar sa nu uitam ca gandurile ne pot influenta viata si ca e bine sa ne bazam pe date concrete, nu pe presupuneri.
Poate ca cel mai bine este sa nu generalizam vorbind despre o tara intreaga atunci cand cunoastem amanunte doar despre cativa oameni de acolo …
Mi-ar placea ca in urma acestui articol sa aflu parerile voastre referitoare la ceea ceea ce v-am povestit, sau cum ati perceput voi Olanda inainte sa va prezint toate amanuntele despre aceasta tara. Mi se pare interesant de aflat, totodata, cum este viata in alte tari, comparativ cu aici (aviz celor care locuiesc in alte zone ale lumii, dar sunt de provenienta din Romania).
Si, da, ar fi dragut sa recomandati acest blog si altor prieteni, daca vi s-a parut pertinent si atractiv. 😉
Asadar, o sa parcurg “traseul” cu pasi mici, asa incat descrierea mea sa cuprinda arii cat mai multe.
Imi amintesc faptul ca acum cativa ani mi-ar fi placut sa cunosc amanunte despre viata oamenilor din tarile dezvoltate. Din pacate, deschiderea noastra era mult prea mica..
Acum mi se pare frumos ca am devenit mai liberi in gandire si ca am mai evoluat, asa incat internetul ne da posibilitatea extraordinara de a impartasi celor interesati trairile sau impresiile despre o “alta lume”.
O sa incep cu ceva sensibil, cel putin pentru o fata, ca mine … 🙂
In mai toate gradinile olandezilor, poti vedea casute pentru pasarele, care sunt asezate acolo nu doar de decor. Ei se aprovizioneaza de la inceputul sezonului rece cu mancare speciala pentru pasarele, care se gaseste in magazin..
Nu stiu daca se intampla asta pentru ca nu au pui de gaina (si le simt lipsa :D) si, evident, nici cotete.. :D, dar ei chiar au grija de pasarelele care ierneaza aici. Vei fi impresionat sa vezi cat de mult le pasa! Poti vedea chiar si mere agatate in pomi, in special pentru ca micile vietati sa nu simta lipsa hranei naturale.
(Aceasta e doar o mostra din mancarea pentru pasarele, care mi-a ramas, dar sortimentele sunt mult mai variate 😉 )
Sa mai spun ca ratele, gastele si lebedele se plimba nestingherite, si daca merg pe strada se opresc soferii si asteapta, oricat ar fi de grabiti? Nu ai sa vezi pe nimeni claxonand, ci doar asteptand zambind si…privind cu toleranta aceste vietati.
Pentru mine a fost un adevarat moment de uimire prima data cand am observat aceasta “indulgenta”, si m-am simtit foarte jenata amintindu-mi in ce graba trec romanii nostri pe langa animalele de pe strada, nepasandu-le daca vor fi lovite sau nu, de parca s-ar sfarsi lumea si ar trebui sa ajunga in celalalt capat al ei, ca sa o salveze! Conceptia specific Ro este “sa se fereasca, daca vor sa fie in viata”. Crud, dar adevarat! 🙁
Aici vezi aproape zilnic oameni cu pungi cu paine pentru a hrani pescarusii (si toate celelalte pasari enumerate anterior), care impaienjenesc lacurile, pentru ca aici pescarusii sunt precum ciorile in Romania 🙂 ! (doar cantitativ vorbind, nu ca si mod de tratatie de catre oameni…)
Casele olandeze sunt de mai multe feluri, si anume:
- “ het vrijstaande huis” (casa libera-vezi foto 1)…
- “twee onder een kap” (doua sub un acoperis- vezi foto 2),
- “het rijtjeshuis” (case lipite- vezi foto 3),
- “het appartement” (apartament- vezi foto 4)- care nu au deloc balcoane acoperite, pentru ca aici nu se fac lucrurile dupa bunul plac… 😀
- case pe vapor (exemplu…alta data! 🙂 )
Trebuie stiut ca oamenii nu pot construi casele in stilul dorit, cu foarte mici exceptii. Sunt firme care construiesc mai multe case in acelasi stil, apoi oamenii le inchiriaza sau le cumpara, marea majoritate facand imprumut bancar.
Ar mai fi de adaugat ca nu sunt acoperite cu tabla (aviz celor care isi imagineaza ca pot veni aici, ca sa castige un ban lucrand in acest domeniu) si ca, de obicei, au o gradina in fata si o alta in spate, iar vegetatia este foarte bogata. Aceasta pentru ca vara nu este caldura exagerata si ploua mult. (Daca nu stai bine la capitolul autocontrol psihic, poti intra cu usurinta in depresie! :D) Gradinile nu sunt foarte mari, dar sunt adevarate locuri de relaxare, pline cu flori si pomi ornamentali, si..desigur, au si o terasa.
Ce mi se pare deosebit este faptul ca ferestrele caselor sunt mari si multe, iar pana spre seara perdelele sau draperiile (jaluzelele) sunt trase, astfel ca poti vedea tot ce se afla in living, dar…nimeni nu e atat de curios incat sa iti cerceteze intimitatea. Acest fapt este tratat ca fiind normal, pentru ca aici chiar este.
Bineinteles, la inceput acest fapt te frapeaza, apoi intervine obisnuinta. Oricum, ei stau imbracati decent, iar daca cineva ar incalca regula, ai putea suna si reclama acest “abuz”. La fel si atunci cand deranjezi vecinii cu zgomotul. La a treia scrisoare trimisa (formulare online) la organele de ordine, acestia vin si evacueaza fortat locatarul, care a primit la randul sau anterior scrisori de atentionare. Desigur, poti si suna ca sa reclami, iar site-ul politiei contine toate informatiile necesare, inclusiv pasii premergatori (discutii omenesti prealabile cu vecinul galagios, etc..)
De asemenea, daca iti cumperi o casa si te bate gandul sa iti construiesti balcon (ca pe mine! :D), ca ti-e dor sa admiri lumea de sus :D, afla ca..nu se poate si pace!
Casele sunt construite de ei si nu ai voie sa faci orice modificari. Din acel balcon poti vedea vecinul ce face in gradina sau, mai rau, in casa…(si nu e frumos! 🙂 ). Si…mai grav, se invoca faptul ca pui in pericol viata celor care iti calca “pragul”.
In concluzie, daca nu e balcon, inseamna ca asa trebuie sa fie! Trebuie sa fii atent de la inceput ce alegi! E casa ta, dar asta nu inseamna ca faci ce vrei si… cum te duce capul! 😀
Pomii din fata casei si chiar cei din gradina nu pot fi taiati dupa bunul tau plac, pentru ca strici aspectul estetic al strazii, sau ataci intimitatea vecinului, vrand sa vezi (poate) ce face in curtea lui. Si totusi, asta se poate rezolva, dar ai nevoie de autorizatii si persoane care sa vina la fata locului si sa analizeze cazul.. Ah, cum am uitat? Te costa….pentru fiecare pomisor taiat… (o sa adaug detalii exacte in curand).
Nu o sa vezi prin gradini caini tinuti in lant, pentru ca ei ii considera chiar animale de companie (nicidecum de paza), si nici pisicute fara clopotel la gat 🙂 (ca sa avertizeze pasarelele cu acel sunet, si sa zboare ca sa nu fie prinse 😉 ). Dragut, asa-i? 🙂
Dar, daca ai caine, desigur ca, iarasi ..platesti (la primaria orasului). In tabelul de mai jos, care poate fi gasit si pe site-ul primariei, sunt scrise sumele anuale de plata, in functie de numarul de caini pe care ii detii (“hond”= caine; “elke volgende hond”- fiecare urmator caine; “kennel”= daca vrei sa lasi cainele in ingrijire, de ex. pe perioada vacantei)
1e hond | 63 euro |
---|---|
2 honden | 174 euro |
3 honden | 306 euro |
elke volgende hond | 150 euro |
kennel | 366 euro |
Temperaturile ajung vara la aproximativ 27-28 de grade, si aceasta se intampla foarte rar; vara aceasta numai vreo sase- sapte zile de aceste gen… :D). Aceasta nu inseamna ca nu e cald, aici umiditatea aerului fiind diferita de cea din Romania (nu e climat continental! ). Asadar, 27 de grade se simt aici ca atunci cand sunt aproximativ 34-35 de grade in Romania!! (sau ..m-am calit eu? 😀 )
De ce nu sunt strazile distruse, ca…stim noi unde 😉 😀 ?! Ar fi o explicatie: foarte multe sunt pavate, si atunci apa se infiltreaza in pamant. Dar nu numai atat: sunt construite in mod convex, astfel ca apa se duce cu usurinta in canalizarile amenajate, situate la distanta de aproximativ 10 metri, de o parte si cealalta a strazii. Aici ploua foarte mult, dar asta nu constituie o problema pentru strazi.. si nici pentru oameni, evident.
Dar..sigur ca sunt si strazi asfaltate..si pentru aspectul lor ingrijit nu mai am explicatii…complicate. 😀 Sorry, oameni buni!!!
Asadar, haideti mai bine sa vorbim despre lucruri frumoase, care sa nu ne produca instant oftat.. 😀 🙂
Daca vrei sa mergi la biblioteca, ca si copil (pana in 18 ani), te abonezi automat – gratis, cand esti inscris la scoala. Primesti un card, asemanator oarecum celui bancar, pe care il vei folosi de fiecare data cand imprumuti carti. Desigur, si o lista lunga cu regulile pe care te obligi a le respecta!! (costuri pentru intarziere- pe zile, in ce stare trebuie sa inapoiezi cartile..)
Apoi…pur si simplu intri in cladire, alegi cartile dorite, iar la plecare scanezi cardul la aparat si apoi asezi fiecare carte in parte ca sa fie scanata. Primesti apoi automat un bonulet, pe care scrie denumirea cartilor imprumutate si data cand trebuie sa le inapoiezi.
Dupa ce le-ai citit, te intorci la biblioteca cu ele si le asezi pe o banda rulanta, unde sunt scanate de un alt aparat, fiecare, iar cartile intra deja intr-o alta camera… Nu e nevoie sa vorbesti cu nimeni nimic si nu mai ai nevoie de card, de data aceasta. Asadar, poti ruga pe cineva din familie sau o persoana de incredere sa ti le inapoieze, in caz ca nu poti tu. 😉
Intr-adevar, e foarte rapid si eficient acest sistem! Un amanunt interesant: cartile de la biblioteca au toate coperti cartonate, de aceea se pastreaza foarte frumos.
Cat despre imprumutul cartilor de catre adulti…este alta poveste! Costa…. 😀 , iarasi! Completezi online un formular si poti primi un abonament anual, astfel: adulti intre 18-64 ani –49 euro, peste 65 de ani- 45 euro, iar..daca partenerul are abonament, poti primi de asemenea unul, gratis. Daca vrei un abonament lunar, costa 5 euro de persoana, iar in cazul pierderii cardului ….cu 2,50 euro vei primi altul nou-nout!! 😀 Atractiv, nu? 🙂
De asemenea, daca vrei o carte mai deosebita, care nu exista in multe exemplare, sau iti trebuie neaparat si vrei sa stii ca o poti citi, dar este deja imprumutata altcuiva, poti face rezervare…(1 euro, daca acea carte se afla in judetul respectiv, 4 euro daca se aduce din alt judet). Sigur ca poti cauta online cartea dorita, ca sa stii din timp daca ai de ce s-o cauti.. ;)!
Daca vrei sa trimiti o scrisoare in alta tara, sau loco, de obicei aceasta va ajunge rapid, cu exceptia sarbatorilor legale (normal), dar si datorita faptului ca obisnuita cutie postala are 2 “buzunarase”, scrisorile fiind separate in prealabil, de fiecare persoana in parte, in functie de codul postal.
Automat, munca angajatilor postali este redusa si serviciul devine mai eficient! Pe aceeasi cutie se schimba intotdeauna ziua si ora cand se colecteaza scrisorile (in mijlocul “buzunaraselor”), asa ca poti sa stii foarte sigur pana la ce ora sa duci scrisorica, asa incat sa ajunga in timp util. Interesant, asa-i?
Un simplu abtibild lipit pe usa, unde se introduce corespondenta, sau pe cutia ta postala, daca ai asa ceva, te scuteste de a primi pliante si alte fel de fel de hartiute in care se face reclama…Acest abtibild chiar este litera de lege: nu vrea omul sa aiba maculatura. Clar!
Pentru ca sunt foarte multe de spus si cred ca ati obosit, momentan ma opresc aici. ”Serialul” continua! 😀
Fiti cu ochii pe…blog! 😉 (nu faceti precum Micky :)) )