RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Monthly Archives: April 2020

You are browsing the site archives by month.

Vulnerabilitate

Se-ntâmplă că viața ne pune în situații pe care nu le putem controla.

Facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni anumite fenomene negative, sau tot ce credem că ar putea ajuta la stoparea acestora, însă ori nu știm încă exact ce ar trebui să facem, ori chiar nu putem face ceva, decât să așteptăm să treacă pericolul.

Uneori, avem nevoie de mult mai mult timp decât credeam inițial, așa că ne aflăm în situația de a trebui să ne înarmăm cu multă răbdare și calm și de a ne preocupa cu alte activități, care să micșoreze angoasa și să îndulcească așteptarea.

Fiecare dintre noi știe cel mai bine ce îl bucură și ce îl remontează, dar și ce posibilități concrete are. Iar dacă resursele se termină, trebuie să nu ezităm a cere ajutorul, sau părerea altcuiva, care constituie într-o oarece măsură o sursă bună de inspirație pentru noi.

O carte bună, un puzzle sau un serial, muzică, joaca cu copilul sau/și animalul de companie, scrierea memoriilor sau a unui jurnal, pictatul, învățarea sau exersarea unei limbi străine, sau cine știe ce altă acțiune pe care o tot amâni.. sunt doar câteva idei de petrecere a timpului așa-zis liber, pe care ni-l oferă, necerut, cruda Corona.

Situația aceasta se întâmplă acum, nu vorbim deloc de prezumții, așa că este cazul să te calmezi și să treci la acțiune, având un plan pentru fiecare zi, pentru că rutina te echilibrează. Fă lucruri care să te ajute să te simți util, eficient și progresiv.

Stabilește un scop și fii consecvent.

Suntem ființe adaptabile și creative, capabile a găsi mereu soluții, și sigur putem să ne păstrăm luciditatea și speranța că situația se va îmbunătăți. Haideți să căutăm frumosul și binele din această situație.

Viața e permanent presărată cu momente de încercare a forțelor noastre interioare sau fizice. Ea ne cere să fim echilibrați în fapte și acțiuni, controlându-ne continuu gândurile și înlăturându-le constant pe cele rele.

Panica obosește mintea și o privează a fi productivă, așadar încearcă eventual yoga sau meditația.

Internetul este plin de idei. Nu ezita a le căuta, selectând permanent.

A venit momentul să conștientizăm mai mult ca oricând că e nevoie doar de bunătate, înțelegere și grijă față de semeni.

E nevoie totodată de multă compasiune și energie pozitivă. Sunt foarte mulți oameni care au nevoie de susținere morală și încurajare.

Amintește-ți mereu că toți trăim în aceeași lume vulnerabilă, dar și că toți trebuie să investim în ea, așa cum investim mereu în orice relație, fără garanții.

“Inovația, creativitatea și schimbarea se nasc din vulnerabilitate.”-Brene Brown

Prietenii

Când iubim din suflet, frumusețea, inteligența, sau cine știe ce multe alte calitāți și talente ale altora nu se transformă în potențiale tentații, pentru cā în inima noastrā locul este ocupat.

Suntem conștienți cā mai existā și alți oameni interesanți și deosebiți în jurul nostru, dar nu le acordām atenție, în mod deliberat, pentru cā simțim cā aceea este alegerea care ne bucurā și împlinește.

Și totuși.. aceste afirmații sună idealist, nu crezi? Pentru că teoretic credem în ele, dar practic se poate întâmpla să nu fii iubit la fel de profund, astfel că teoria și practica pot să nu coincidă, tentațiile devenind chiar tentante.

Acum însă vreau să luăm în calcul varianta pozitivă, pentru că există și relații armonioase, în care partenerii sunt și buni prieteni, nu doar iubiți.

Precum bine se știe, ca sā cunoaștem bine un om, trebuie sā rezervām o parte din timpul nostru acestuia. Se întâmplā asta pentru cā ne dorim, așa cā excludem intenționat unele activitāți sau oameni pe care nu îi mai considerām prioritāți. Activitāțile importante desigur cā nu sunt abandonate, dar unii oameni se pot simți așa.

Cine îți înțelege alegerile și îți dorește binele, nu te preseazā sā îi acorzi atenție; în același timp, nici tu nu îl excluzi în mod brutal, decât dacā efectiv nu îl mai dorești prin preajma ta și nu îți pasā de ceea ce simte.

Înseamnā cā prietenia cu acel om nu te mai ajutā sā te dezvolți, chiar dacā mai demult apropierea voastrā nu era pusā la îndoialā.

Așa cum relațiile se pot șubrezi, pentru că, spre exemplu, nu ambii parteneri înțeleg să surprindă, oferind mai mult decât speră celălalt, la fel se poate întâmpla și cu prieteniile, dintr-o multitudine de motive.

Coordonatele de viațā sunt mereu altele, pentru cā viața însāși înseamnā schimbare. Unele relații de prietenie rāmân la fel de trainice sau adânci, chiar dacă nu sunt des întreținute faptic, iar altora trebuie sā le dām voie sā se evapore, de la sine.

Cea mai grea este eliberarea de ele, mai ales când simțim cā ne îngreuneazā zborul. Uneori o facem în liniște, treptat, alteori abrupt, împingând cu forța indiferenței sau respingerii, pe care unii (sau poate toți?) o înțeleg greu și luptā împotriva ei, gāsind și cāutând continuu explicații, pentru cā acceptarea în lipsa explicațiilor este cea mai grea.

Alte prietenii nu sunt deloc intenționat înlāturate, dar sunt lāsate pentru o vreme în amorțire, uneori datoritā vieții tumultoase, care ne acapareazā, dar cel mai mult pentru cā suntem oameni și nu pomi. Schimbām locuința, poate chiar țara, divorțām, schimbām locul de muncā, așa cā legām noi prietenii, care cer timp și energie. Și totuși, dacā prietenia aceea are valoare emoționalā, nu dispare.

Cel mai trist este când o prietenie este blocatā intenționat, pentru cā nu existā suficientā încredere și asumare. Când oamenilor le este jenā a-și recunoaște greșelile, când au puncte de vedere diferite și nu acceptā aceste diferențe ca fiind firești, din prea multā mândrie, frustrare ori incapacitate de a-și comunica gânduri, idei, sentimente.

În funcție de toleranța, voința și înțelepciunea celor implicați, dar și de nevoile acestora, o prietenie se poate menține, reface, recrea/reinventa, sau pur și simplu evapora în neant, de multe ori spre binele tuturor.

Fiecare alege alternativa care i se potrivește.

Si de ce sā forțezi ceva, privind în trecut, când poți sā te bucuri de ceea ce a fost, sā fii recunoscātor pentru momentele petrecute împreunā și sā te bucuri de viațā alāturi de cei dragi, prezenți în viața ta?!

“Adevărata prietenie rezistă timpului, distanței și tăcerii.”- Isabel Allende

“Prietenia este egalitate armonioasă.”- Pitagora

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar