Sarcini greu de îndeplinit, tensiune, disconfort, probleme aparent fără rezolvare, care ne dau mari bătăi de cap. Cu siguranță recunoaștem aceste stări cu care ne confruntăm pe toată perioada existenței noastre.
Se întâmplă să uităm, dar creierul percepe și ‘înmagazinează’ toate experiențele noastre, definindu-le ca fiind pozitive sau nu.
Supus solicitarilor externe, corpul este forțat a elibera ‘hormonii de stres’, pentru a se apăra, iar felul cum reacționăm în momentul când suntem supuși factorilor provocatori de stres influențează starea noastră generală în bine sau rău.
Și, deși toți avem resurse personale pentru a combate stresul, nu știm cum să le folosim, ori nu o facem pentru că la început nu anticipăm gravitatea situației și apoi ajungem să ne panicăm, îngreunând depășirea acelei stări.
Insomniile, durerile de cap sau migrenele, oboseala cronică, deficitul de atenție, iritabilitatea, anxietatea, izolarea sau consumul excesiv de alcool sau tutun, sunt doar câteva din reacțiile pe care le putem avea atunci când ne confruntam cu evenimente stresante.
Și cine să fie responsabil de toate acestea și să ia atitudine, decât noi înșine?
Pentru a îmbunătăți situația și mai ales viața noastră, este nevoie să ne dăm seama ce anume generează stresul și să ne gândim la un plan de acțiune.
Iată câteva posibile soluții:
1.Exprimă-ți (verbal sau în scris) emoțiile și înțelege-ți reacțiile emoționale și comportamentale referitoare la un eveniment ce urmează, pentru a anticipa și preveni extinderea fenomenului stresant.
2.Vorbește despre frustrarea, deznădejdea, disconfortul, iritabilitatea, etc. ce o provoacă gândul că acel moment va apărea și de faptul că vrei să găsești solutii care să combată apariția lui.
3. Folosește eficient timpul și caută câteva modalități de relaxare, în funcție de hobby-urile tale.
4. Stabilește priorități și mai ales limite in relațiile cu ceilalți.
De cele mai multe ori, stresul apare ca urmare a faptului că nu analizăm din timp situația pentru a ne gândi la ceea ce avem nevoie să facem, timpul necesar a-l aloca rezolvării acelei sarcini și pașii ce vor fi urmați.
Dar, cu toată dorința noastră de a preveni situațiile negative ori frustrante, sunt și multe momente în viață atât de spontane și de neimaginat încât nu ai când să îți faci un ‘plan de bătaie’. Totul se întâmplă, iar tu trebuie să îi faci față. 😀
Comunicând deschis cu cei apropiați pentru a cunoaște clar situația și neliniștile tale, sau cerând ajutorul specialistului și urmându-i sfatul, și nu în ultimul rând având un comportament alimentar sănătos și practicând regulat exerciții fizice, putem minimaliza efectele negative și disconfortul pe care stresul îl poate avea asupra noastră.
Experiențele de viață și zestrea genetică sunt atât de diferite încât nu se poate prescrie un “tratament” comun stresului.
Și totuși, la un moment dat, fiecare dintre noi se află în situații ce ne determină a căuta soluții și a ne adapta noilor provocări. Stresul este ca un exercitiu ce poate fi rezolvat în multiple moduri. Important este să găsești totuși o cale de a-l ‘efectua’, așa încât să ajungi la răspunsul cel bun.
De noi depinde modul cum vom răspunde solicitărilor vieții. Și tot în noi stă forța de a schimba ceva.
Să nu ne fie teamă și nici jenă în a cere și accepta ajutorul prietenilor, al familiei sau al unei persoane îndreptățite, pentru că a rămâne expus factorilor provocatori de stres este o solicitare fizică și psihică ce determină boli și tulburări emoționale.
Este responsabilitatea ta de a-ți fi primul și cel mai bun prieten; acționeaza în favoarea ta!
************
“Cine se uită în afară, viseaza; cine se uită în interior, se trezește.” – C.G. Jung