RealDreams Simona´s blog- psihologie practica, cunoastere interioara, dezvoltare personala

Atingeri

touches

Cât de mare este nevoia ta de a fi atins sau de a atinge?

Este o întrebare ce probabil nu ți-ai pus-o prea des, sau ai făcut-o doar inconștient..

Oricare ar fi răspunsul tău, cu singuranță au fost momente și în viața ta când ai simțit lipsa acestor exprimări afective, chiar dacă nu ai recunoscut mereu această nevoie cu glas tare, sau cel puțin în forul interior..

Dar.. o atingere nu este doar o atingere, contextul dând o anumită valoare situației.

Sigur știi asta! Așa cum știi și că o atingere este eficace doar atunci când este dorită de ambele părți, mimica și expresiile corporale spunând suficient de mult, așa încât să se distingă dacă celălalt dorește sau nu acel contact corporal.

Unele întrebări ni le punem oricum, fără ca cineva să încerce a ne inocula acea idee. Oricum s-ar întâmpla, niciodată nu poate fi prea mult a te gândi cum să îți îmbunătățești viața.

Și, cum întrebările noastre sunt multe, ele necesită timp de gândire. Iar uneori avem nevoie și de un punct de pornire, care să ne ghideze spre înțelegerea lipsurilor noastre.

Așadar.. iată unul: dacă nevoia atingerilor există, dar nu se ‘materializează’, ce-ar fi să te gândești mai bine la cauza lipsei lor, decât la efect?

Atingerile delimitează relațiile, apropiind sau îndepărtând oamenii. Uneori le putem ține piept, alteori ele năvălesc și nu le putem controla la timp. Dar sunt și momente când lipsesc cu desăvârșire, și atunci le ducem dorul.

Desigur că sunt mulți factori care își aduc aportul, iar oamenii și mediul fac diferența!

Efectul atingerilor este mult mai puternic decât efectul cuvintelor-  cercetătorii spun asta. Iar noi am vrea să îi putem contrazice, dar nu cred că e cineva dispus să o facă. 🙂

De ce? Pentru că atingerile venite din partea celor dragi provoacă plăcere, sufletească și/sau fizică, în funcție de natura relației.

Și toți ar trebui să ne iubim suficient de mult încât să acceptam doar compania celor care vor să ne satisfacă nevoile, care țin cont de ele și le îmbrațișează, demonstrându-și astfel sentimentele de iubire.

Desigur, cultura căreia îi aparții, sexul celeilalte persoane, situația existentă, toți acești factori se adaugă, determinând reacția creierului nostru la atingerea cuiva.

Experiența pe care o avem în copilărie are de asemenea influență asupra reacției noastre la atingerea celorlalți, atunci când devenim adulți.

Specialiștii spun că atingerea este prima limbă pe care o învățăm și rămâne cea mai bogată formă de exprimare emoțională, de-a lungul întregii noastre vieți.

Poate că ar trebui doar să o folosim în mod util, alegând cu grijă persoanele cărora ne ‘adresăm’, momentul și modul cum o facem, așa încât să nu rănim și să nu ne lăsăm răniți.

„Este evident faptul că majoritatea oamenilor suferă de un rău invizibil şi dificil de mărturisit: lipsa mângâierilor, a contactelor corporale pline de afecţiune şi tandreţe“.(Joel Savatofski).

Comments

comments

About Simona Gîrbea

Nascuta la 19 septembrie 1976, in localitatea Starchiojd, judetul Prahova. Am absovit Liceul Pedagogic din Ploiesti, promotia 1995 si..am profesat la inceput ca educatoare, iar mai tarziu ca institutor I, avand gradul didactic II. Licentiata in comunicare si relatii publice, promotia 2007( Facultatea de Litere, Bucuresti). Indragostita de domeniul psihologie, disciplina studiata atat in liceu cat si in facultate, dar si de comunicarea eficienta dintre oameni, in ultima perioada am devenit din ce in ce mai preocupata de stapanirea unor cunostinte mult mai vaste in aceste doua domenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers:

Skip to toolbar